Kultúrtitkok: Csernus Imre

2014. február 19.
Ha én nő volnék című összeállításunk egyik szereplője, Csernus Imre a szabad női karaktereket szereti, legyen szó regényről, vagy akár filmről.

Mi volt az első meghatározó filmélményed?

A Spartacust tizenhárom éves koromban láttam. Ma már nem hiszem, hogy lekötne ez a film, de akkor nagy hatással volt rám.

Milyen filmeket nézel legszívesebben?

Otthon, ha kikapcsolódásra vágyom, szívesen nézek akciófilmeket. Igyekszem kerülni az olyan mozikat, amelyekben az érzelmi konfliktusok dominálnak, mert a munkámból adódóan állandóan ezzel foglalkozom. Néha feszült leszek attól, ha egy filmben nem úgy oldanak meg egy helyzetet, ahogy én tenném. Nemrég viszont találkoztam egy kivétellel: az Augusztus Oklahomában című filmet nagyon szerettem, pedig tele van érzelmi konfliktussal. Meryl Streep alakítása azonban ismét lenyűgözött.

Van kedvenc színházad?

Darabok, színészek, hangulatok sokkal fontosabbak a számomra, de egy színházhoz, mint épülethez nem vagyok hű. Legutóbb például a Miskolci Nemzeti Színházban láttam a Woyzeck című darabot, Görög László főszereplésével, Béres Attila rendezésében. Őket például nagyon szeretem, mert Attila szívvel-lélekkel rendez, Laci pedig ugyanígy játszik. Hozzáértésük számomra megkérdőjelezhetetlen. A színházban én az ehhez hasonló élményeket keresem, legyen szó musicalről, vígjátékról vagy éppen egy Woyzeckhez hasonló kőkemény lélektani drámáról.

Milyen könyvet olvastál legutóbb?

Kikapcsolódásként egy krimit olvastam utoljára. Nyaranta tudok igazán a könyvekre koncentrálni. Nyaralásra, tengerpartra tíz-tizenöt könyvet viszek magammal, és nagy részét mindig el is olvasom. Csak akkor teszem le, ha túlságosan átlátható a történet, bár ezeket igyekszem már a könyvesboltban szelektálni.

Milyen típusú női karakter áll közel hozzád?

A szabad nők. Bennem kevésbé maradnak meg karakterek, inkább hangulatokra, benyomásokra emlékszem. Működik bennem az alapvető racionalitás, de valójában nagyon is intuitív ember vagyok, ezért az élmények, képek sokkal fontosabbak számomra. Konkrét példát nehezen tudnék mondani, de Meryl Streep karaktere ebben a legutóbbi filmjében nagyon erős volt. Húsz évvel ezelőtt láttam egy filmjét, és már akkor megdöbbentett, milyen jó színész.

Van kedvenc íród?

Nincs, mert mindig engedek a hangulatomnak, vagyis ha Dosztojevszkijt van kedvem olvasni, akkor azt veszem elő. Ha éppen egy gasztro regényt, akkor azt. Régebben előfordult, hogy ráálltam például Rejtő Jenő könyveire, és akkor egy ideig csak őt olvastam. Ezt ma már nem csinálom. Kötöttséget jelentene.

Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán