Kultúrtitkok: Dolhai Attila

2014. február 20.
Ha én nő volnék című összeállításunk egyik szereplője, Dolhai Attila felnőtt fejjel olvasta újra a Kincskereső kisködmönt, és Julia Roberts-et tartja a legnőiesebb színésznőnek.

Mikor kerültél igazán szoros kapcsolatba a zenével?

Azt korán felismertem, hogy szeretem a zenét, hogy szeretnék ezzel foglalkozni. De pontosan az idejét nem tudnám meghatározni, hogy mikor és hol kezdődött. Olyan, mintha mindig is velem lett volna ez az érzés. Sokat kalandoztam a zene világában, először gitároztam, aztán mégis az éneklésben tudtam kiteljesedni – mások is erre biztattak. Fiatal koromban több zenekart is alapítottunk. Az első zenei élményem a Led Zeppelin és a Deep Purple voltak, és mi magunk is rockzenét játszottunk

Milyen mesét olvasol a gyerekeidnek?

Ők nagyon szeretik az Anna, Peti és Gergő meséket. De mi azért próbáljuk őket a szép mesék, és a mélyebb tartalom felé vinni. Ezt a mesét én túl idealisztikusnak tartom, de azt is értem, hogy egyszerűségével és mai nyelvezetével hat a gyerekekre. Olvasunk magyar népmeséket, de szerettük Müller Péter Sziámi kicsiknek szóló verseskötetét is.

Meghatározó könyvélményed?

A gyerekek révén kezembe került nemrégiben a Kincskereső kisködmön. Összeszorult a szívem, annyira érzelmes volt a történet, és emlékszem, hogy amikor gyerekként küzdöttem át magam rajta, mint kötelező olvasmány, nem találtam ennyire érdekesnek és mélyrehatónak. Ahogy most a gyerekeimet sem érintette meg annyira. Felnőttként sokkal jobban hatott rám. Amúgy azt vettem észre, hogy az utóbbi időben kevésbé olvasok olyan könyveket, amelyek konkrét történetekről szólnak. Inkább azokat a könyveket keresem, amelyek középpontjában a lélek, a boldogság, és ehhez hasonló témák vannak. Mostanában ‘a miért és hogyan működünk úgy, ahogy’ kérdések különösen foglalkoztatnak.

Van olyan filmzene, ami nagy hatással volt rád?

Az Angyalok városa című filmet, és a zenéjét is nagyon szeretem. Pedig ha csak egymás után a dalokat hallgatjuk, eléggé eklektikusnak tűnhet.

Ki a kedvenc színésznőd?

Julia Roberts. Minden filmjében benne van a tüzesség, akarnokság, öntörvényűség. Általában kitartó, és éppen ezért szerethető karaktereket alakít, ráadásul mindig tökéletesen érthető szerepének az igazsága.

Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán