Mi már láttuk: A titokzatos szerető

2014. február 20.
Ralph Fiennes második rendezésében az író, Charles Dickens életének egy eddig kevésbé ismert fejezetét dolgozta fel. A végeredmény egy olyan szerelmi történet, melyben nem a boldogságé, hanem a szenvedésé a főszerep.

Charles Dickens (Ralph Fiennes) a 19. századi Anglia ünnepelt írója, akinek nem csupán műveit, de személyes életének minden apró részletét nagy közérdeklődés övezi. A bálványozott Dickens szemmel láthatólag fürdik az elismerések tengerében, miközben gyermekei és elhidegült felesége csendesen figyelik a háttérből. Dickens már beletörődött érzelemmentes házasságába, mikor belép az életébe az a bizonyos titokzatos szerető.

A fiatal és gyönyörű színésznő, Ellen Tenant, azaz Nelly (akit Felicity Jones alakít) már megismerkedésük előtt a művein keresztül beleszeretett a híres íróba. Az érzelmek hiába kölcsönösek, a szigorú erkölcsű viktoriánus Angliában a válást meglehetősen rossz szemmel nézik, így a szerelmeseknek nem marad más, mint egy titkos viszony folytatása.

A történet Nelly visszaemlékezéseiből bontakozik ki, az ő szemén keresztül élhetjük át az erkölcseit féltő fiatal lány és a hírnevét féltő író lappangó szexuális feszültségtől terhes kapcsolatának lassú és fájdalmakkal teli alakulását. A múltbéli szerelem képei mellett bepillantást nyerhetünk Nelly jelenlegi életébe is, melyre rátelepednek a múlt árnyai és megmérgezik a nő aktuális kapcsolatát.

Hamar kiderül azonban, hogy Dickens egy valamit mindig is jobban fog szeretni akármelyik nőnél: írói karrierjét. A film egyik legszebb és egyben legmegrázóbb jelenete, mikor a feleség meglátogatja a szeretőt, és szelíden közli a fiatal lánnyal, hogy hiába a lángoló érzelmek, a férfi figyelme és szeretete sosem lehet teljesen az övé, mindig meg kell majd osztania őt a közönséggel, a rajongókkal.

Nelly édesanyjának szerepében Kristin Scott Thomas nyújt pazar alakítást. Olyan összetett anyafigurát formál meg, aki egyedül kénytelen felnevelni három leánygyermekét, és ezért olykor nehéz, és minden anyai ösztönének ellentmondó döntéseket kell hoznia boldogulásuk érdekében. Felicity Jones Nellyje előttünk válik a vásznon csacska kislányból önfeláldozó asszonnyá, Ralph Fiennes pedig ezúttal is finom, érzékeny színészi játékával, nagyon is emberi, sebezhető oldaláról mutatja be a világhírű írót.

Bonyolult szerelmi történet ez, tele dilemmákkal, szenvedéssel, megaláztatással és lemondással. Egy szerelmes nő története, aki szerelme tárgyául olyan közkincset választott, amit nem birtokolhat kizárólagosan. Fiennes filmjében a valódi főhős nem a briliáns írózseni, hanem Nelly, aki bár színésznőként tehetségtelen, mégis lenyűgöző akarattal és állhatatossággal rendelkező, erős nő. Mindenképpen dicséretes, hogy Ralph Fiennes rendezőként képes volt a saját maga által alakított Charles Dickens karaktert háttérbe szorítani, és női nézőpontból ragadta meg a történetet. Ez teszi A titokzatos szeretőt igazán megrendítő drámává.

Premier: február 20. (Vertigo Média)