Kultúrtitkok: Bereznay Tamás

2014. február 21.
Ha én nő volnék című összeállításunk egyik szereplője, Bereznay Tamás Woody Allen rajongó, és tömény csokis desszertet ajánl otthoni romantikus filmnézéshez.

Milyen zenét hallgatsz a kocsiban?

Nagyon széleskörű a zenei ízlésem, szeretem Manu Chao-t, de idefelé éppen Chemical Brothers-t, tegnap meg például Run-D.M.C.-t hallgattam, mert valahogy ahhoz volt kedvem. Van vagy ötven CD a kocsimban, úgyhogy van miből válogatni.

Hallgatsz zenét a gyerekeiddel?

A Tarzan című rajzfilmnek a zenéjét, amit magyarul Ákos énekelt, azt nagyon szerették. De a közös zenehallgatás kevésbé jellemző, inkább olvasni szoktunk. Kitaláltam egy egércsaládról szóló mesét, illetve ennek az egércsaládnak az életébe ültettem a saját történeteinket, és mindig azt meséltem el, ami velünk történt. A gyerekek is sokszor közreműködtek a mesében, kijavítottak, ha valamit kihagytam belőle, vagy ha valamit nem pontosan meséltem el.

Van olyan színész, akinek minden filmjét megnézed?

Leonardo DiCaprio-t A Wall Street farkasában kétszer is megnéztem. Ő már a legelső filmjeiben is nagyon jól hozta a karaktereket: a ’93-as Gilbert Grape-ben, az Ez a fiúk sorsában Robert de Niro partnereként és az Egy kosaras naplójában is. De az újabb szerepeiben is nagyon szeretem DiCaprio alakításait. Nem így vagyok viszont Robert De Niro-val, a mostani filmjeit már nem annyira kedvelem. Az abszolút csúcs számomra, vígjátékok terén, Woody Allen. Tőle minden héten megnézek egy filmet, kedvencem az Annie Hall. Ha nem láttam kétszázszor, egyszer sem. És még most is minden poénján tudok nevetni.

Mit olvastál legutóbb?

Mostanában valamiért rákattantam a japán témájú könyvekre. A Krizantém és kard a japán kultúráról szól, nagyon olvasmányos leírásokat tartalmaz. Utána a Tokió Vice című regényt olvastam, ezt egy amerikai újságíró írta, aki Tokióban dolgozott tényfeltáró riporterként. Bűnügyi riportokat írt, és összetűzésbe keveredett a jakuzákkal… Regénye éppen ettől olyan izgalmas, hogy valós sztorikról szól.

Mit főzöl romantikus filmnézéshez?

Ilyenkor inkább rendelek egy pizzát. De ha főznék, akkor olyat, ami nem kerül sok időbe, mondjuk valamilyen tésztát. A desszert viszont ilyenkor kihagyhatatlan, és biztosan valami nagyon csokis édességet készítenék, ami tömény, és belül folyékony csokit rejt.

Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán