Kultúrtitkok: Nagy Ervin

2014. február 24.
Ha én nő volnék című összeállításunk egyik szereplője, Nagy Ervin mélyebb tartalmú sci-fi filmeket néz a legszívesebben, és saját életükről szóló történeteket mesél a kislányának.

Kattints a képre a Nagy Ervinről készült galériáért!

Az első meghatározó könyvélményed?

Az Őfelsége pincére voltam. Tizenhét éves koromban olvastam. Ideális találkozás volt, ahogy az ébredő szexualitásom korban és fantáziában összetalálkozott Bohumil Hrabalnak a hihetetlen mágikus realizmusával.

Van kedvenc kortárs íród?

Szeretem Szorokint, aki a híres A jég című regényt is írta. Aztán vannak személyes kötődések: nagyon szeretem a sógorom, Gerlóczy Márton munkáit, és nagyon közel áll hozzám Bächer Iván írói munkássága is.

Szeretsz antikváriumba járni?

Általában akkor megyek antikváriumba, ha a munkám igényli. Színdarabok kapcsán sokféle forrásanyagot olvasok, és ha éppen kell egy könyv, mondjuk egy klasszikus, akkor sokkal szívesebben veszek meg egy régebbi kiadást. Legutóbb egy Thomas Mann regényt szereztem be antikváriumból.

A kislányodnak olvasol mesét?

Igen, sokat olvasunk. Korábban leginkább ezeket a mai, egyszerűbb meséket szerette, ami végül is érthető, mert ezekben nem történik baj, nem erőszakosak, hihetetlen biztonságba van tartva a gyerek lelke. Én próbálok egy old school vonalat is belevinni a mesevilágába, szeretem nézni vele a régi magyar rajzfilmeket, mint a Mazsola és Tádé, de például a lengyel Lolka és Bolka is nagy közös kedvenc. Mostanában váltott a fantáziája annyira, hogy nem kell neki olyan sok színes kép, kevésbé illusztrált, hosszabb meséket is végig tud hallgatni, így előkerült a Pöttyös Panni is. De az olyan könyveket is nagyon szereti, ahol csak a képek mondanak el egy sztorit. Ami most különösen megragadja a gyermeki lelkét, azok a valós mesék, az élő történeteket, amelyek a családdal történnek, mind a jó, mind a rossz dolgok.

Milyen típusú filmeket szeretsz a legjobban?

Leginkább a sci-fi filmeket szeretem. A több mondanivalóval rendelkező, nem csak a látványról szóló sci-fiket, mint a Szárnyas fejvadász vagy a Hold.

Milyen zene szól a kocsidban?

Nem rakok be kifejezetten zenét, általában a Gazdasági Rádiót szoktam hallgatni. Amúgy nagyon szeretem a dzsesszt, főleg a funky dzsesszt. De nem vagyok kizárólagos, nagyon sokféle zenét hallgatok, és a kortárs opera is épp úgy el tud varázsolni, ahogy egy Miles Davis lemez. Egyébként egy ázsiai tenor is lakik a házunkban, és bármikor, akár éjjel is rákezd egy nótára, így mindig közel van a muzsika.