Közhely a Trafóban

2014. április 14.
Sodró színpadi mix a találkozásokról, a rigolyákról, az előítéletekről. Arról, hogy nem vagyunk olyan különlegesek, mint hisszük, és ez nem baj.

Április 14-én és 15-én a Trafóban láthatjuk a Tünet Együttes legújabb, Közhely című előadását. Az alkotók szerint az élet-disco műfajba sorolt darab igazán különleges színházi élménynek ígérkezik.

A Nem emlékszem, hogy így neveltek volna folytatásaként a holland-magyar Ardai Petra (Space Színház) és a Tünet Együttes magukat nem kímélve folytatják az egyén és a közösség kapcsolatának feltérképezését. Mi az, hogy értékrend? Hogyan kerülhetjük el a közönyt?

A próbafolyamat egy része a próbateremben, a másik köztereken, például a Moszkva téren folyt. Az alkotók alaposan megfigyelték a tereket, az ott megforduló embereket. Az előadás egypercnyi köztéri szemlélődés megnyújtott, elmélyített, magunkra vonatkoztatott olvasata. A szereplők – Cuhorka Emese, Valencia James, Szabó Réka, Gőz István és Szász Dániel – személyes története úgy mixelődik össze a járókelők történeteivel, ahogy Varga Vince DJ keveri a hangsávokat.

Az előadás a közhelyen túli közös helyet keresi, hogy hogyan kerülhetünk közelebb egy másik ember megértéséhez a saját történetünkön keresztül. Az alkotók mindezt táncos és szöveges formában, humorral és öniróniával, egyszerre hiperrealista és absztrakt stílusban fogalmazzák meg, élőben kevert zenével, DJ közreműködésével. Akár még mi is magunkra ismerhetünk a gesztusokban, mozdulatokban és történetekben, akárcsak egy pop dalban.