Csütörtök esti „hova menjünk”

2014. május 22.
Ha szereted az elgondolkodtató hip-hop-ot, ott a helyed a Corvintetőn ma este. Két szuper amerikai és még sok más csinálják a hangulatot.

Astronautalis több okból is kilóg abból a sztereotípiából, amit a legtöbb ember az amerikai rapzenészekhez szokott kötni: ő ugyanis egyrészt ma, az egyre inkább elanyagiasodó hip-hop világában tölt be egy, a csináld magad mozgalmat előszeretettel támogató szerepet, másrészt pedig korántsem fél az anyaműfaján kívül eső stílusok felé is kacsingatni.

Jól példázza ezt az olyan, alternatívabb előadókkal való kollaborációja, mint Bon Iver vagy a Tegan and Sara, illetve a tény, hogy az 1981-es születésű zenészt gyakran rokonítják ahhoz, amit Beck képviselt a 90-es években. Persze ez nem jelenti azt, hogy Charles Andrew Bothwell földbe tiporja a nemes hip-hop hagyományokat: hiszen úgy viszi tovább ugyanis az eredetileg underground közegekből sarjadt esszenciát, hogy egyáltalán nem kellemetlen módon ülteti azt át a jelenkorba, feszegetve és egyszerre bővítve annak rugalmas és sokat bíró határait.

Az élete során Jacksonville-ben, Dallasban és Minneapolisban is székelő, eddigi négy nagylemezét vagy szerzői kiadásban, vagy pedig apró vállalkozásoknál megjelentető illető innovatív és tudatos hozzáállásával és persze egyedülálló könnyűzenei hovatartozásával számos rajongót volt képes a maga oldalára állítani. Astronautalis figyelme ugyanis a borítók megtervezésétől saját online felületének berendezéséig is elér, nem beszélve arról a műgondról, amivel saját szerzeményeit rakja össze.

A közérthető, hivalkodástól mentes alapokon nyugvó, az utca füstjét és a modern társadalom nyomasztását egyaránt reprezántáló zenéje ugyanis hosszú küzdelem árán lett a műfaj egyik, még mindig fájdalmasan kevéssé ismert kincse, amiben a lélegzet visszafojtott gyors beszéd, a jól ismert stílusbeli konvenciók és a ma aggasztó helyzete keveredik össze egy sokszor talán szomorkás, mégis pozitív szándékú ötvözetté.

A jó hír pedig, hogy Astronautalis május 22-én fellép a Corvintetőn. Az esten őt erősíti kollegája, barátja is, a Sims néven nyomuló Andrew Sims is, aki mind a Doomtree nevű kollektíva tagjaként, mind pedig szólóelőadóként a város színtérének egyik csillaga. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban zárásként SAIID DJ felel a hangulatért Akkezdhet Phiaiból (AKPH).

Bővebben az eseményről itt!