Mese kiállítás a Forrás Galériában

2014. május 25.
Május 25-én, gyermeknap alkalmából nyílik a Vörösmarty Színház Forrás Galériájában Keresztes Dóra grafikusművész meseillusztrációiból tárlat.

Keresztes Dóra képzőművészként és animációs filmkészítőként is jelentős életművel rendelkezik, valószínűleg mégis a könyvillusztrációit ismerik legtöbben. A többnyire gyermek, olykor felnőtt könyvek számára készült alkotásai a magyar népi kultúra hagyományainak jelenkori megidézését, újra átélhetővé tételét segítik, miközben lényegesnek tartja a modern művészet szín- és formakincsének, kompozíciós elemeinek, absztrakciós transzformációinak tudatos és következetes használatát is. Illusztrálta többek között Weöres Sándor, Kormos István, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor és Buda Ferenc versesköteteit, valamint a magyar és a nemzetközi népmese irodalom számos gyűjteményét.

A képzőművészet számos ágával foglalkozik: festészet, autonóm és sokszorosított grafika, könyvillusztrálás, tipográfia, plakáttervezés, díszlettervezés és animációsfilm készítés. Szakrális jellegű művei közt említésre méltó a Budakeszi korpusz (1991), amely egyéni hangú, évezredes tradíciókat és modern világszemléletet ötvöző megoldása miatt rövid idő alatt zarándokhellyé vált. Mint grafikus tervezőművész (designer) is jelentős: az idén a New Yorki Print Magazin Európai különszámában az ő plakátját választotta nyitóképül a magyar anyag bemutatásához.

A tárlat június 15-éig tekinthető meg.