Az utolsó új cirkuszi előadások a Trafóban

2014. június 04.
Június 5. és 8. között egy gyermek és egy felnőtt darab is műsorra kerül a Trafóban. Mindkettő a francia Cie Non Nova, vagyis Phia Ménárd társulatának előadása.

Phia Ménárd 2008 óta olyan elemekkel dolgozik, amelyek körülöttünk vannak, megfoghatatlanok, mégis meghatározzák az életünket. Arra világít rá, hogy az időjárás hogyan változtatja hangulatunkat, hogyan befolyásolja az életünket… Korábban dolgozott a jéggel, most pedig a szelet választotta szereplőül.

Június 5. és 8. között az Örvény és a Főn délutánja című előadásokat nézhetjük meg a Trafóban. Mindkét előadás különleges technikával dolgozik: a nylonzacskóból készült bábokat nem bábos, hanem a szél mozgatja. A Nantesi Természettörténeti Múzeum felkérése készítette Phia Ménard a produkciókat, ekkor dolgozott először természeti elemekkel.

A tárgyak Debussy zenéjére kelnek életre, és válnak alakokká, szereplőkké. A két darab abban különbözik, hogy az Örvény felnőtteknek szóló előadás, amely társadalmi kérdéseket is feszeget: a normákkal szembeni lázadás, a társadalmi stigmatizáció elleni harc jelenik meg benne. Ebben a darabban szerepel Phia Ménard is, aki úgy hántja le magáról a ruhákat, ahogyan az előítéletektől szeretne megszabadulni…

Előadások:

Egy Főn délutánja, gyermekelőadás – 2014. június 05. 16.00, június 6-8. 11.00 és 16.00

Örvény – 2014. június 05-08. 20.30

Közönségtalálkozó: Június 6-án, pénteken az előadás után Phia Ménard koreográfussal Muskovics Gyula, a tranzitblog szerkesztője beszélget a Trafó Kávézóban, francia nyelven, magyar tolmácsolással.

Fotó: Jean-Luc Beaujault