Mi már láttuk: Demóna

2014. június 06.
A Demóna a mindenki által ismert Csipkerózsika mesét gondolja újra, illetve fejti vissza egészen az előzményekig, ezúttal a gonosszal a főszerepben. Aki, mint kiderül, nem is annyira gonosz.

Csipkerózsika történetét mindenki ismeri… De ettől még érdemes elmennünk a moziba, ugyanis a Demóna című film sok újdonságot tartogat az eredeti meséhez képest.

A címszereplő Demónát (Angelina Jolie) eddig csak úgy ismerhettük, mint a gonosz tündért, aki megátkozta Csipkerózsikát mindössze azért, mert nem hívták meg a kislány babaköszöntő bulijára. Itt azonban ennél sokkal nyomósabb oka van az átkozódásra. A fiatal Demóna ugyanis a lehető legbájosabb teremtés, aki az emberek birodalmával szomszédos Muriában éli a tündérek gondtalan mindennapjait, miközben mindenkihez van egy kedves szava, egészen addig, míg egy szerelmi csalódás és az emberi gyarlóság gonosszá nem teszi. Stephan, akit Sharlto Copley alakít, gyerekkori szerelme a hatalomvágytól elvakítva elárulja Demónát, és álmában ellopja a tündér szárnyait, hogy így szerezze meg a trónt. Stephannak nem sokkal később valóra válik legszörnyűbb rémálma, mikor varázshatalmú exe megjelenik a kislány bölcsője mellett, de innentől már mindenki ismeri a történetet.

Angelina Jolie hol kegyetlen úrnő, hol anyai jóságot sugárzó, méltóságteljes és bölcs asszony, hol elárult, naiv szerelmes, ezeket pedig olyan zökkenőmentesen váltogatja a film során, hogy öröm nézni. Ebben a mesében Demóna egyáltalán nem olyan gonosz, mint amilyennek mutatja magát, hanem összetett figura, kétségbeesett nő, akit megbántottak, és ezért megacélozta magát, hogy ez többet ne fordulhasson elő. A kis Aurora hercegnő, azaz Csipkerózsika (Elle Fanning) azonban újra eszébe juttatja fiatalkori önmagát és elfeledett jóságát, mi több, még anyai szeretetet is ébreszt benne. Érdekesség, hogy a kis Csipkerózsikát Jolie saját kislánya alakítja a filmben, mert nem volt más gyerek, aki meg merte volna közelíteni az ijesztő jelmezbe bújt színésznőt.

A Demóna főként a látványvilágra fekteti a hangsúlyt, és ez is a legnagyobb érdeme. Bár a mese elsősorban a lányokat nyerheti meg magának, a páratlan szépségű tündérvilággal és varázslatokkal, azért a fiúknak is akad bőven csatajelenet és ijesztő lény a filmben. A klasszikus Csipkerózsika-történethez azonban – bár sokat csavar az eredeti mesén – mégsem tesz hozzá túl sokat. Valahogy magán Demónán kívül nem igazán születnek valódi karakterek a vásznon, a tanulság, miszerint senki sem természetétől fogva rossz, és még a leggonoszabbakban is van belül jóság, kissé elcsépelt és szájbarágós, és túl kevés a humor is. Mindazonáltal remek családi moziélmény lehet, főleg, hogyha a 3D-s, igazán látványos változat mellett döntünk. 

Már a mozikban! (Fórum Hungary)