Jó érzés, hogy nem vagyok egyedül – a magyar rajongó, aki elhozza Lara Fabiant

2014. június 30.
Mint arról áprilisban beszámoltunk, egy lelkes amatőr, Domsa Mihály koncertet szervez Lara Fabiannak Budapesten. Mivel imádjuk a belga énekesnő zenéjét és a kreatív ötleteket, elhívtuk Misit kávézni, hogy mesélje el a teljes sztorit, a tapasztalatait, és hogy hogy áll most a szervezéssel.


Miért Lara Fabiant hívod el Magyarországra? Ekkora rajongója vagy?

A rajongó kifejezést annyira nem szeretem, vagyis inkább nem illik rám. Én a zenét imádom, és Lara Fabian, akit nálunk kevesen ismernek, egy olyan megkapó előadóművész, amilyen kevés van a világon. Azok az érzések és az a hangulat, amiket átad, illetve megteremt egy-egy koncertjén, teljesen magával ragadott. Őszintén megmondom, hogy tavaly augusztusig én sem ismertem őt, míg az egyik ismerősöm megosztotta a Je t’aime című számának koncertfelvételét a Facebookon. Ebben épp elkezdett volna énekelni, amikor a közönség teli torokból rázendített a dalra. Ezen Lara Fabian és a zongoristája is nagyon meglepődött, majd ők kezdték el kísérni a közönséget. A végén pedig az énekesnő elsírta magát a meghatódottságtól. Ezt az érzést szeretném elhozni a magyar zenerajongóknak is.

Amikor végleg eldöntötted, hogy koncertet szervezel, merre indultál először?

Elsőként az interneten néztem utána a koncertszervezés alapjainak, majd úgy döntöttem, hogy az egyik legnagyobb „ágyúval” indítok. Megkerestem Borsos Lászlót, a Live Nation Hungary kereskedelmi igazgatóját, hogy kikérjem a véleményét és a tanácsát. Mivel az első e-mailemre nem jött válasz, felhívtam. Amikor hallotta, hogy komolyan gondolom az egészet, segítőkészen adott tippeket, de inkább a financiális oldalról. Persze megemlítette azt is, hogy anyagilag óriásit lehet ezen bukni. Ezzel én is tisztában voltam/vagyok, de nem is ezért csinálom, és nem is gondoltam sosem, hogy Lara Fabian megtöltené a Papp László Sportarénát. Közben az ötletemet elmeséltem néhány ismerősömnek is, többek között Kovács Tominak, aki Szekeres Adrien és Malek Andrea perkása. Legnagyobb meglepetésemre lelkesen támogatott és összehozott Szekeres Adrien férjével, Kiss Gábor producerrel is, aki szintén nagyon segítőkész volt. Ismereteik azonban csak a hazai zenei piacról voltak, a nemzetközi sztárokról ők sem tudtak sokat (nevet), de azóta is rengeteget segítenek. Ezután csináltam egy listát arról, hogy kinek lehet itthon bármilyen kapcsolata Lara Fabiannal. Mivel ő hatalmas sztár Franciaországban, elindultam a Francia Intézetet felé, majd jött a francia és belga követség és így tovább. Minden intézménynél először meglepődtek az ötletemen, majd – hol nagy, hol visszafogottabb – lelkesedéssel fogadták. Eljutottam Lénárt Zsuzsához, aki a flamand képviseleten dolgozik, és összehozott a MÜPA egyik koncertszervezőjével.

Ott képzeled el Lara Fabiant?

Mivel laikus vagyok a koncertszervezésben, a bennem élő képet akarom megvalósítani, és őt a MÜPA színpadán látom énekelni. Ez az intézmény rendelkezik azzal az intim környezettel, melyben az érzelmek oda-vissza tudnak még áramlani az előadó és a közönség között. Akik a MÜPÁ-ba jönnek koncertre, tudatosan teszik, nem azért mert nincs más dolguk.

Az énekesnő menedzserével mikor vetted fel a kapcsolatot?

Nemrég jutottunk el ebbe a fázisba, mert korábban nem mertem egy „lázálommal” felkeresni őket. A hivatalos honlapon csak egy e-mail cím volt megadva: pour professionnels. Mivel nem tudtam még konkrétummal előállni, egyenes utam lett volna a spam mappába (nevet). Áprilisban aztán léptem, és egy részletes, francia nyelvű levelet küldtem a menedzserének, akinek még a nevét sem tudtam. Három hétig nem jött válasz, tűkön ültem mindennap. Újra küldtem a levelet és ismét eltelt két hét, válasz nélkül. Majd egyik este hallgattam az egyik koncert felvételét, ahol az énekesnő elmesélte a közönségnek, hogy kapott valamiről e-mailt Janey Clewertől, a zeneszerzőjétől… Ezek szerint más csatornán keresztül el lehet őt közvetlenül érni? Rögtön rákerestem a neten a dalszerzőre, akinek volt honlapja és elérhetősége is. Írtam neki azonnal és – csodák csodájára- , három órán belül válaszolt, hogy továbbítja Lara Fabian asszisztensének és menedzserének a levelet!

Ezután mennyire gyorsultak fel a dolgok, hol tart most a szervezés?

A dalszerző közbenjárására hamar jött a válasz, persze rengeteg kérdéssel. Igyekeztem megfelelő választ adni mindenre, a kellő lelkesedéssel megfűszerezve. A részletek mellett rámutattunk a blogra, melyet mintegy kommunikációs csatornaként, angol nyelven is elindítottunk. A menedzser válaszában azt írta, hogy ilyen lelkesedés mellett biztos benne, hogy összejön a koncert, majd rögtön rátért a szervezés produkciós hátterére: akkor folytathatjuk tovább a tárgyalásokat, ha magyar oldalon mögém áll egy profi koncertszervező iroda. Így elindultam ezen a vonalon és már elkezdődtek a tárgyalások a konkrét a tényekről, végre látom a fényt az alagút végén. Reményeim szerint nemsokára jöhetnek a szponzorok is. De Lara Fabian producere már komolyan vesz. Ez volt a legnagyobb félelmem, hogy nem vesznek komolyan.

Hogy álltok az anyagi háttérrel? Hozzávetőlegesen milyen költségekkel terveztek?

Az elején nagyon kevés információnk volt, így csak találgatni tudtam, hogy mennyibe kerülhet az egész. Időközben megtudtam, hogy minden sztár, menedzser hivatalos költségei úgynevezett riderekbe van foglalva, mely tartalmazza az igényeiket (szállás, utazás, ellátás és így tovább). Ezek sajnos szuper titkosak, így fogalmam sem volt, hogy Larának mik az igényei. Ezeket az adatokat a menedzsment küldi meg mindig, amikor a tárgyalások eljutnak az érdemi fázisba. Ehhez hozzájönnek még a szakmai részek, például milyen hangtechnikát vagy felszerelést igényelnek. A MÜPA minden téren a csúcskategória, de lehet, hogy mégis hozatnom kell máshonnan a zongorát. Én még tarkítottam azzal a dolgot, hogy szimfonikus zenekarral képzeltem el a koncertet, aminek szintén nagyon komoly költségei vannak. Úgyhogy nagyjából tippeltem egy összeget, de pontos számot még nem tudok, mert nem ismerem a ridereket. Mindenképp szeretnék szponzorokat a koncerthez, és talán lassan elkezdődhetnek a tárgyalások.

Szerinted meg tudod tölteni a MÜPÁ-t?

Vannak kétségeim, de azért bízom benne. Amikor elkezdtem a szervezést, azt hittem annyira kevesen ismerik a nevét, hogy nagyon nagy lesz a rizikófaktor. Aztán a hazai zenei élet rávilágított arra, hogy azért ez nem így van, mert nemcsak, hogy ismerik, de kimondottan szeretik Lara Fabiant. Sőt, amikor elindítottuk blogot, kiderült, hogy többen írtak már koncertszervező irodáknak, hogy hozzák el őt a magyaroknak. Ezen kívül az énekesnőnek nagyon lojális rajongótábora van, akik követik őt a világ minden tájára. A román koncertjéről például azt hallottam, hogy a világ minden tájáról jöttek rajongók. Idén októberben Prágában fog újra fellépni. Bízom abban, hogy a magyar koncert is sok embert mozdít meg.

Itthon már közel négyezren szurkolnak nektek, hogy összejöjjön a koncert. Honnan jött a blog ötlete?

Szűcs Ádám (Apple blog, Egy nap a városban) barátom fejéből pattant ki a Lara Fabian Budapesten nevű blog, amiben én először nem hittem, de az élet őt igazolta (nevet). Márciusban indultunk, és azóta már kaptam egy fontos üzenetet az egésztől: nem vagyok egyedül. Az életben sokszor úgy érezzük, hogy csak küzdünk, taposunk és minden a pénzről szól. Emiatt sokszor eltolódunk a kedvességtől, segítségtől és úgy érezzük egyedül maradtunk. De amióta elkezdtem ezt csinálni, a legnagyobb meglepetés az volt, hogy az emberek szeretik és örülnek, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé állhatnak.

Folyt. köv…