Kalandozz a PLACCC-cal nyáron is

2014. július 15.
Idén a PLACCC - a szeptember végi fesztivált megelőzően - nyári programkínálattal is jelentkezik: július 17. és 19. között leköltözik a Bánkitó Fesztiválra.

A PLACCC@Bánkitó tematikus programsorozatában lesz audió falutúra, kollektív nyársművészeti performansz, tóparti sétakoncert, ABC-mozi és interaktív térképtű-installáció is. A festői szépségű Bánki tó és falu tájai ez alkalommal fiatal dramaturg, építész és designer csapatokat, valamint a civil zeneszerzőkből álló Soharóza kórustagjait ihlették meg. A különböző művészeti területekről érkező alkotók interaktív szemlélődésre hívják a Bánkitó fesztiválforgatagának kalandorait.

A Dinamó Budapest Kísérleti séta című interaktív „közlekedő performansza” során Bánk kevésbé ismert arcát, a falu lakói által használt utakat és a mindennapi élet helyszíneit mutatják meg. A túra során az úti események nélkülözhetetlen szereplőivé válhatunk mi magunk is. A társulat a Vasárnap Ötkör Ebéd csapatával karöltve pedig egy jóízűen elfogyasztható attrakcióra „kisütésére” is készül. A bérházakban, barlangban vagy éppen erőmű-vezérlőteremben is koncertezett Soharóza kórus tagjai az emberi hang, a nyelv, ősi zenék és komponált zeneművek felhasználásával új formákat és hangokat keresve zenésítik meg a bánki tópart sétányát az elmúlt években védjegyükké vált, sajátos játékszabályokon alapuló improvizációs technikával, Halas Dóra karnagy vezetésével.

A noppa építész-designer csapata egy interakcióra hívó „okos szoborral” lepi meg a Bánkitó látogatóit a Szakadj ki a magyar tájba! szabadtéri nyári tárlatán. Az ember nagyságú térképjelölőről beolvasható QR-kód segítségével a fesztiválozók megismerhetik a legendás pedagógus, Leveleki Eszter teremtette kalandtáborok mesevilágát és örökségét. A digitális világból jól ismert háromdimenziós szimbólum a budapesti helyszínekkel bővülő Ez a hely MENŐ! installáció-sorozat prototípusaként debütál Bánkon.

Egy valaha ABC-ként működő apartman házból kialakított alkalmi mozitérben a Palantír Film Idegenek a kertemben gyűjteményének migrációval foglalkozó filmválogatása, egy hangulatos panziókertben pedig a Mérei Szakkollégiummal együttműködésben szervezett szakmai beszélgetés is lesz.

A programok magyar nyelvűek és ingyenesen látogathatók.