Guy Pearce az Országúti bosszúban

2014. július 16.
A Sydney Filmfesztiválon idén a legjobb film díjára jelölték, Cannes-ban állva tapsoltak a bemutató után David Michod új road movie-jának, melynek főszerepére ezúttal is sikerült Guy Pearce-t megnyernie. És nem mellesleg Robert Pattinsont is...

„Nem rémlik, hogy az Animal Kingdom után maradtunk volna bármi olyanban is David-del, hogy majd dolgozzunk valamikor megint együtt, de amikor évekkel később felhívott, hogy van egy új forgatókönyve a számomra, rögtön izgalomba jöttem” – emlékszik vissza Guy Pearce a kezdetekre.

Az Országúti bosszú című film a bizonytalan közeljövőben játszódik valahol a harmadik világ országainak sorába süllyedt Ausztráliában, ahol a civilizáció összeomlása után a központi irányítás helyébe az anarchia lép. Eric, a főhős, akinek karakterét Michod egyenesen Pearce-re szabta, autóját egy félresikerült rablás során egy banda elköti, ő pedig egyetlen vagyontárgya elvesztése miatt szörnyű bosszút esküszik.

„Eric telve van haraggal és bosszúvággyal. Kiüresedett, minden hitét elvesztette az erkölcsben és az emberiségben, hiszen az emberiség is rég elvesztette önmagába vetett hitét. Az ő helyzetében az egyetlen menekvési útvonalnak mások számára már csak az öngyilkosság tűnik. Ericnek azonban még van egy feladata. Hogy mi, és hogy miért fontos számára annyira az ellopott autó, az csak a film végére derül ki. Nemcsak a nézők, hanem maga Eric számára is: ettől annyira izgalmas a film.”

A megtorlás végül sajátos formát ölt, Eric ugyanis magával viszi az egyik bandatag sérülten hátrahagyott és szellemileg kissé visszamaradott testvérét, Rey-t, akit a filmben Robert Pattinson alakít. Sajátos kettősük számos problémás pillanatot eredményez útjuk során, összecsiszolódásuk messze sem zökkenőmentes. Pattinson, aki ezzel a filmjével végleg szakít a vámpírfilmek világával, alakításával a kritikusok egyöntetű tetszését is elnyerte.

Pearce számára pedig egyfajta visszatérés az Országúti bosszú, ugyanis az utóbbi egy évben egyáltalán nem forgatott. Helyette saját, Broken Bones névre keresztelt zenei albumának elkészítésével foglalkozott. Az egyik barátja által csak „felnőtt alternatív rock” műfajba sorolt albumot bakelit lemezen is árulni fogják: „Én még a bakelit korszakban nőttem fel – egyszerűen kár lenne kihagyni.” Akárcsak a filmet, amely a szokásos road movie elemek mellett olyan mélyrehatóbb kérdéseket is feszeget, mint például a Pearce szerint igencsak hamis civilizációs biztonságérzetet.

„Bármikor megtörténhet, hogy a dolgok egyszer csak rosszra fordulnak körülöttünk, és a napi túlélés egészen más értelmet nyer: üldöznek, közben pedig élelmet és szállást kell találni. Ilyenkor jövök rá, hogy mennyire törékeny is az emberi lét. Túlságosan biztosnak hiszünk mindent magunk körül – mondja Pearce.”

Július 30. és augusztus 6. között Vertigo Filmhét a fővárosi Puskin moziban. Egy teljes héten át naponta három artfilmet nézhetünk meg a közelmúlt filmtermésének legjavából. A filmhét programjában összesen 23 film szerepel, melyek közül kettő az országos premier előtt látható majd. Minden nap elsőként egy romantikus alkotás, majd egy fesztiválkedvenc, végül egy skandináv sikerfilm lesz műsoron. A filmhetet egy-egy premier előtti vetítés keretezi: a nyitófilm július 30-án David Michod kultrendező Országúti bosszú című alkotása lesz Guy Pierce és Robert Pattinson főszereplésével. A fesztivál zárásaképp pedig augusztus 6-án este a Mads Mikkelsen főszereplésével készült A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája című francia történelmi kalandfilmet nézhetjük meg. A filmhétre a belépőjegyek egységesen 700 forintos, kedvezményes áron lesznek kaphatók.