Vertigo Filmhét a közelmúlt sikerfilmjeivel

2014. július 23.
Július 30. és augusztus 6. között Vertigo Filmhét a fővárosi Puskin moziban. Egy teljes héten át naponta három artfilmet nézhetünk meg a közelmúlt filmtermésének legjavából.

A filmhét programjában összesen 23 film szerepel, melyek közül kettő az országos premier előtt látható. Minden nap elsőként egy romantikus alkotás, majd egy fesztiválkedvenc, végül egy skandináv sikerfilm lesz műsoron. A filmhetet egy-egy premier előtti vetítés keretezi: a nyitófilm július 30-án David Michod kultrendező Országúti bosszú című alkotása lesz Guy Pierce és Robert Pattinson főszereplésével. A fesztivál zárása pedig augusztus 6-án este a Mads Mikkelsen főszereplésével készült A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája című francia történelmi kalandfilm.

A Vertigo Filmhét koradélutáni, 15 órakor, illetve 15.30-kor kezdődő romantikus filmjei között az Éjféli gyors Lisszabonba, a Százkarátos szerelem, A titokzatos szerető, a Tékozló szív, a Hogyan nevezzelek?, a Mr. Morgan utolsó szerelme és a Szerelem, örökség, portugál lesz műsoron. Ezekben a mozikban olyan világsztárok romantikáznak, mint Jeremy Irons, Pierce Brosnan, Emma Thompson, Audrey Tautou, Michael Caine, és Ralph Finnes. Utóbbi nemcsak főszereplője, de rendezője is a Charles Dickens életéről szóló, Oscar-jelölt A titokzatos szeretőnek. Itt kerül vetítésre a 2013-as év két nagysikerű romantikus vígjátéka, a francia Hogyan nevezzelek? és a decemberi Európai Filmdíj átadón közönségdíjban részesült francia-portugál Szerelem, örökség, portugál.

A második vetítési sávban minden nap egy-egy fesztiválkedvenc került a programba: az Oscar-jelölt Lazhar tanár úr; a többek között Berlinben díjazott Az ártatlanság virágai; A Josef Mengele latin-amerikai bujdosásáról szóló A német doktor; az Arany Pálma-díjazott Adéle élete – 1-2. fejezet; a cannes-i zsűri díját elnyerő Szesztolvajok; a brazil kultrendező Fernando Meirelles 360 című drámája; és a Jesse Eisenberg főszereplésével készült A hasonmás című Dosztojevszkij-adaptáció.

Az este a skandináv filmek rajongóié. Ebben a tematikus blokkban olyan remek alkotók és alkotások kaptak helyet, mint Lars von Trier A nimfomániás 1-2. rész című mozija; a Stellan Skarsgard főszereplésével nagy sikert arató Az eltűnés sorrendjében, a Camilla Läckberg bestselleréből készült Eltitkolt életek, a Baltasar Kormákur izlandi kultrendező jegyezte Dermesztő mélység, a Jussi Adler-Olsen bestselleréből készült Nyomtalanul, és a Jo Nesbø regényéből készült bombasiker, a Fejvadászok.

A filmhét célja, hogy a nyári hőségben kedvet csináljon az artmoziba járáshoz és igényes artfilmek nézéséhez, valamint ösztönözze a közösségi filmfogyasztást. A filmhétre a belépőjegyek egységesen 700 forintos, kedvezményes áron lesznek kaphatók. A premier előtti vetítésekre jegyet váltók közül az első 50 vásárló a film plakátját kapja ajándékba.

További részletek itt!