Sziget: ki(a) csoda Stromae

2014. augusztus 13. |

A meghökkentésre utazó popsztárok világában a sok felszínes és megbotránkoztatni akaró produkció után nehéz újat, de főleg értékeset mutatni. Az új generáció ügyeletes ikonja, Stromae azonban tud valamit. A komoly kihíváshoz természetesen nagy adag kreativitásra, egyedi látásmódra és nem utolsó sorban extravagáns megjelenésre van szükség. A nálunk még ismeretlen énekest augusztus 14-én láthatjuk a Szigeten.

Ki a fene az a Stromae? – teszi fel hozzánk hasonlóan a kérdést Time Out New York magazin májusi címlapja. Egyébként sem mindennapi esemény, hogy az amerikai média érdeklődést mutat egy franciaajkú előadó iránt, de a belga popsztár ettől eltekintve is minden kétséget kizáróan figyelemre méltó jelenség. Mindenkiben, aki először látja vagy hallja, nyomot hagy egyedisége. A remek előadói vénával megáldott, retró stílusú énekes nem csak eredeti megjelenésével és különös képi világú videoklipjeivel tűnik fel. A popzenét ellentmondásos elemek ötvözésével újítja meg: a francia sanzon világát elektro, hip-hop és a világzene elemeivel keveri, miközben témái egzisztenciális problémákat vetnek fel. Legnagyobb fegyvere ugyanis a dalszövegeiben rejlik, melyek egytől egyig elgondolkodtató emberi problémákról szólnak. Végre egy popsztár, aki társadalomkritikájával és kifogyhatatlannak tűnő szellemes ötleteivel hívja fel magára a figyelmet.

A tabudöntögető

Dalai olyan súlyos emberi problémákról szólnak: mint az alkohol, a közösségi média felszínessége, a nemek harca, a betegségek és az apahiány. Témáit tekintve depressziósnak is gondolhatnánk, de egzisztenciális problémákat boncolgató számai mégis táncolható popzenére íródnak. Szerinte a zene tökéletes eszköz ahhoz, hogy az életben tabunak számító témákra hívja fel a figyelmet.
Ellentmondásnak tűnhet, hogy a francia nyelvű dalok üzenetét hogyan érthetik meg azok, akik nem beszélik a nyelvet. Stromae szerint a zenében nincsenek nyelvi akadályok, a lényeg, hogy érezzük, mit közvetít. Belgiumban és a világ minden táján mindenki angol nyelvű zenéket hallgat, holott sokszor nem is értik. Ugyanez miért ne működhetne fordítva?

A mester

A társadalmi problémákra érzékenyen reagáló előadó Belgiumban és Franciaországban 2009-ben került a toplisták élére az Alors on danse (Akkor hát táncoljunk) című slágerével, ami a popszcénában szokatlan témával rukkolt elő: a munkanélküliségről, az adósságokról, a gazdasági világválság hatásairól és a szerelmi szakításról szól. Az idei francia könnyűzenei gálán, a Victoire de la Musique-en pedig már egyértelműen ő vitte a pálmát: a legjobb előadó, a legjobb album és a legjobb videoklip díját is hazavihette. 2013 decemberében az NRJ Music Awards-on az év frankofón dala díjat nyerte el Formidable című száma.

A szerelmi csalódás miatt alkoholba menekülésről szóló dalhoz készülő klip a YouTube-on nézettségi rekordokat döntött. A brüsszeli utcákon reggel részegséget tettető Stromae-t rejtett kamerával vették fel a videokliphez az utcaemberének reakcióját tesztelve.

Az ugandai és flamand gyökerekkel rendelkező Paul Van Haver beszédes művésznevet választott magának. Stromae a maestro szó szótagjainak felcseréléséből jött létre a francia szleng szabályainak megfelelően.
Egy biztos, a belga énekes különc megjelenésével, a műfajban szokatlan témáinak extravagáns tálalásával mesteri módon irányítja zenei karrierjét. Legutóbbi dobása a Tous les mêmes (Minden férfi egyforma) című dalhoz készített klipje, amelyben hol férfi, hol női karakterbe bújva gúnyolja a nemi sztereotípiákat. A manapság divatos travesztia eszközével aktuális és érzékeny témát, a nemek harcát helyezi új megvilágításba.

Stromea augusztus 14-én 23.30 órakor ad koncertet a Szigeten az A38 Színpadon, semmiképp ne hagyjuk ki!


Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

86 éves korában elhunyt Törőcsik Mari Nemzet Színésze

86 éves korában elhunyt Törőcsik Mari