Sziget: ki(a) csoda Stromae

2014. augusztus 13.
A meghökkentésre utazó popsztárok világában a sok felszínes és megbotránkoztatni akaró produkció után nehéz újat, de főleg értékeset mutatni. Az új generáció ügyeletes ikonja, Stromae azonban tud valamit. A komoly kihíváshoz természetesen nagy adag kreativitásra, egyedi látásmódra és nem utolsó sorban extravagáns megjelenésre van szükség. A nálunk még ismeretlen énekest augusztus 14-én láthatjuk a Szigeten.

Ki a fene az a Stromae? – teszi fel hozzánk hasonlóan a kérdést Time Out New York magazin májusi címlapja. Egyébként sem mindennapi esemény, hogy az amerikai média érdeklődést mutat egy franciaajkú előadó iránt, de a belga popsztár ettől eltekintve is minden kétséget kizáróan figyelemre méltó jelenség. Mindenkiben, aki először látja vagy hallja, nyomot hagy egyedisége. A remek előadói vénával megáldott, retró stílusú énekes nem csak eredeti megjelenésével és különös képi világú videoklipjeivel tűnik fel. A popzenét ellentmondásos elemek ötvözésével újítja meg: a francia sanzon világát elektro, hip-hop és a világzene elemeivel keveri, miközben témái egzisztenciális problémákat vetnek fel. Legnagyobb fegyvere ugyanis a dalszövegeiben rejlik, melyek egytől egyig elgondolkodtató emberi problémákról szólnak. Végre egy popsztár, aki társadalomkritikájával és kifogyhatatlannak tűnő szellemes ötleteivel hívja fel magára a figyelmet.

A tabudöntögető

Dalai olyan súlyos emberi problémákról szólnak: mint az alkohol, a közösségi média felszínessége, a nemek harca, a betegségek és az apahiány. Témáit tekintve depressziósnak is gondolhatnánk, de egzisztenciális problémákat boncolgató számai mégis táncolható popzenére íródnak. Szerinte a zene tökéletes eszköz ahhoz, hogy az életben tabunak számító témákra hívja fel a figyelmet.
Ellentmondásnak tűnhet, hogy a francia nyelvű dalok üzenetét hogyan érthetik meg azok, akik nem beszélik a nyelvet. Stromae szerint a zenében nincsenek nyelvi akadályok, a lényeg, hogy érezzük, mit közvetít. Belgiumban és a világ minden táján mindenki angol nyelvű zenéket hallgat, holott sokszor nem is értik. Ugyanez miért ne működhetne fordítva?

A mester

A társadalmi problémákra érzékenyen reagáló előadó Belgiumban és Franciaországban 2009-ben került a toplisták élére az Alors on danse (Akkor hát táncoljunk) című slágerével, ami a popszcénában szokatlan témával rukkolt elő: a munkanélküliségről, az adósságokról, a gazdasági világválság hatásairól és a szerelmi szakításról szól. Az idei francia könnyűzenei gálán, a Victoire de la Musique-en pedig már egyértelműen ő vitte a pálmát: a legjobb előadó, a legjobb album és a legjobb videoklip díját is hazavihette. 2013 decemberében az NRJ Music Awards-on az év frankofón dala díjat nyerte el Formidable című száma.

A szerelmi csalódás miatt alkoholba menekülésről szóló dalhoz készülő klip a YouTube-on nézettségi rekordokat döntött. A brüsszeli utcákon reggel részegséget tettető Stromae-t rejtett kamerával vették fel a videokliphez az utcaemberének reakcióját tesztelve.

Az ugandai és flamand gyökerekkel rendelkező Paul Van Haver beszédes művésznevet választott magának. Stromae a maestro szó szótagjainak felcseréléséből jött létre a francia szleng szabályainak megfelelően.
Egy biztos, a belga énekes különc megjelenésével, a műfajban szokatlan témáinak extravagáns tálalásával mesteri módon irányítja zenei karrierjét. Legutóbbi dobása a Tous les mêmes (Minden férfi egyforma) című dalhoz készített klipje, amelyben hol férfi, hol női karakterbe bújva gúnyolja a nemi sztereotípiákat. A manapság divatos travesztia eszközével aktuális és érzékeny témát, a nemek harcát helyezi új megvilágításba.

Stromea augusztus 14-én 23.30 órakor ad koncertet a Szigeten az A38 Színpadon, semmiképp ne hagyjuk ki!