Mi már olvastuk: A Rosie-projekt

2014. szeptember 12.
Új, most induló rovatunkban olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk...

Graeme Simsion: A Rosie-projekt – Ésszerű szerelem

Az első mondat: „Lehet, hogy megtaláltam a megoldást a feleségproblémára.”

A történet: Az Asperger-szindrómás főhős, Don Tillman sikeres genetikusprofesszor, és átlépi saját karakterének határait, mégpedig feleségkeresés címszóval és persze szigorúan praktikus megközelítéssel. Az eredmény meglepően szórakoztató. Morbidba hajló elemek szép számmal akadnak a cselekményben. Ezeket valahogy mégis egészen hétköznapi, hihető helyzetekbe komponálja az író, akinek vezérszereplője kidolgoz egy aprólékos, és elég beteges kérdőívet. Ennek segítségével szerencsére kizárhat minden, nem 100 százalékos egyezésű fehérnépet, és megtalálhatja a tökéletes társat, aki megbízható, absztinens, nem dohányzik. Na persze…

Az erőssége: Nem erőltetett, sőt, az elsőre talán túlságosan is a tiniromantika cukros képi világát hozó borító és a habos-babos téma ellenére egészen szórakoztató. Olvasóként könnyű volt azonosulni az enyhén szólva is nem 100-as főszereplővel, de ha valaki éppenséggel nem ismer fel közös vonásokat benne, azért valamelyik bogaras, de szeretnivaló szomszédunk, vagy rég nem látott furcsa, és fegyelmezett rokonunk simán visszaköszönhet Tillman úrban.

Az íróról: Graeme Simsion új-zélandi születésű ausztrál író eredetileg „kockaagynak” indult, és bár eleinte különféle információs rendszerekről publikált nagy szorgalommal, a borbizniszbe is belekóstolt, míg végül kiírta magából Asperger-szindrómás pártalálásának sztoriját. Jól tette, eddig több mint 40 országban jelent meg.

Hol és mikor olvasd: Gyakorlatilag bárhol, bármikor, feltéve, hogy vállalod, hogy egy-egy jól sikerült fordulatnál önkéntelenül is kitör belőled a nevetés, de legalábbis szélesen vigyorogsz.

Libri Könyvkiadó, 3990 Ft