Gallery Weekend Budapest – ezen a hétvégén

2014. szeptember 13.
Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, előadások, performanszok, nyilvános programok és gyűjtői túrák a legjobb magángalériákban. A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány szeptember 13–14-én megrendezi a Gallery Weekend Budapestet (GWB), a hazai kortárs képzőművészet új fesztiválját.

A kortárs képzőművészeti színtér az idei őszi szezont a hagyományteremtőnek szánt GWB-vel indítja. Ez a szezonnyitó kortárs művészeti fesztivál ráirányítja a figyelmünket azokra a lappangó, szétszórt értékekre, amelyek különböző belvárosi üvegportálok mögött és gangos házak lakásgalériáiban rejtőznek.

Az idén első alkalommal megrendezett GWB nem titkolt célja, hogy a fővárosi magángalériák végre megkaphassák a nekik kijáró figyelmet. Hiszen a szakmai válsággal küszködő állami intézményrendszer helyett egyre inkább ezeken a kiállítóhelyeken összpontosul a nemzetközi kontextusba illeszkedő kortárs képzőművészet. Eljött az ideje, hogy a profi kereskedelmi galériák – egy szakmai körökből induló kezdeményezésnek köszönhetően – megmutathassák értékeiket, valós alternatívát nyújtva a kultúrafogyasztó közönség számára.

A részvevő galériák a budapesti színtér válogatott elitcsapatából kerültek ki: acb Galéria, Deák Erika Galéria, Faur Zsófi Galéria, Kisterem, INDA Galéria, Knoll Galéria, Körmendi Galéria, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, NextArt Galéria, TRAPÉZ, Várfok Galéria, VILTIN Galéria és Vintage Galéria. A 14 kereskedelmi galéria mellett két magas színvonalon dolgozó, non-profit helyszín is színesíti a GWB mezőnyét: a Higgs Mező és Trafó Galéria.

Kovács Attila, Multipel 1, 1968 (1969), f … cm, (c) a VILTIN Galéria engedélyével

Egy új műfaj születése

A legtöbb, komoly galériás színtérrel rendelkező nagyvárosban, például Berlinben, Zürichben vagy Bécsben, a kortárs képzőművészeti naptár kiemelt eseménye a gallery weekend programsorozat. Az egyre inkább eseményközpontúvá váló kortárs art world életében – az elmúlt tíz évben – nagy jelentőségre tett szert ez az új műfaj, felzárkózva a biennálékhoz és a vásárokhoz. Ilyenkor, egy hétvége erejéig, összegyűlnek a kereskedelmi galériák legjobbjai, különleges programokkal kedveskedve az érdeklődőknek és a műgyűjtőknek. A GWB magas színvonalú programmal áll elő, olyan kiváló fiatal alkotók és befutott idősebb mesterek részvételével, mint aatoth franyo, Birkás Ákos, Igor és Ivan Buharov, Cseke Szilárd, Czigány Ákos, Csákány István, Gádor Magda, Gémes Péter, Aldo Giannotti, Horváth Dániel, Horváth Gábor, Kaszás Tamás, Kicsiny Balázs, Komoróczky Tamás, Kovács Attila, Moizer Zsuzsa, Péter Ildikó, Kamen Stoyanov, Szombathy Bálint, Ulbert Ádám és még sokan mások.

Bővebb információ itt!