Izgalmas kiállításra hívunk: jönnek a törpék

2014. szeptember 29.
Kortárs képzőművészek szokatlan feladatot kaptak, amelynek végeredményét a Törpék kora címmel láthatjuk a Design Héten és az Art Marketen.

Október 5. és 12. között lehetünk mi is szemtanúi a Werk Akadémia és a Loffice Törpék kora című kortárs képzőművészeti eseményének. A kiállítás megnyitója október 5-én 15 órakor a Werk Akadémia kertjében zajlik. A kiállítók között megtalálható Wahorn András, Stark Attila, EfZámbó István, Szurcsik József, Verebics Ágnes és Kocsi Olga műalkotásnak számító kerti törpéje. A vernisszázs keretében Győrffy László képzőművész az általa kiválasztott törpével rituális performanszot hajt végre. A törpéket az Art Marketen Winkler Nóra vezetésével október 12-én 12 órakor árverésre bocsátják.

A 2014 augusztusában indított kezdeményezés célja, hogy kortárs képzőművészeket szokatlan művészeti feladattal ösztönözzön gondolkodásra és állásfoglalásra, egy mindenki által ismert, összetett jelentéssel bíró dísztárgy újraértelmezésével. Kenéz Réka képzőművészeti kurátor és művészettörténész javaslatára készült el a 25 művészt felsorakoztató névsor, amely hazai és külföldi galériákból, aukciós házakból ismert, neves alkotókat és fiatal tehetségeket sorakoztat.

A Törpék kora projekt ötletgazdája a gyakorlatorientált felsőoktatási alternatívát kínáló, számos neves kurátort és szakembert foglalkoztató Werk Akadémia, valamint a négy éve kortárs művészeti menedzsment programot működtető Loffice, amelynek 2013-as Bring the Art Home (BAH) programjára több mint 150 művész jelentkezett.

A felkért művészek egy-egy a Werk és a Loffice által megvásárolt, fröccsöntött kerti törpét értelmeznek újra, a kurátor által megadott szempontok szerint, elkészítve a tömegkultúra egyik emblematikus tárgyának kortárs művészeti interpretációját.

„Akadnak alkotók, akik saját fóbiájukat és frusztrációjukat, vagy épp meseélményüket komponálják meg törpe alakban, és olyanok is elvállalták a felkérést, akik létükre, mindennapjaikra reflektálnak a projekt keretében. Épp ez adja a kiállításra és aukcióra bocsátott munkák sokféleségét és a projekt savát-borsát. Nagyon örülünk, hogy Kenéz Réka segítségével a művészek a legváratlanabb válaszokat adják, hiszen ehhez szükséges a megfelelően feltett kérdés és megfogalmazott feladat a kurátor részéről.” – mondja Klementz Panni és Kata, társszervezők, az 5 éves Loffice alapítói.

Résztvevő művészek:

Bucsi Árpád, EfZámbó István, Fajgerné Dudás Andrea, Felsmann István, Fischer Judit, Fukui Yusuke, Győrffy László, Horror Pista, Horváth Dániel, Karácsonyi László, Kerekes Gábor, Király András, Kocsi Olga, Lendvai Ádám, Magyarósi Éva, Marjai Judit, Meszter Milán, Nemmivoltunk! Crew, Nagy Benjámin, Stark Attila, Szurcsik József, Tóth Andrej, Uglár Csaba, Verebics Ági, Wahorn András

A kiállítás helyszíne: Werk Akadémia (1084 Budapest, Salétrom utca 4.)
A tárlat megtekinthető: 2014. október 5 – 10. 14.00 – 19.00 óra
Aukció: 2014. október 12. 12 óra, Millenáris Teátrum D. épület