Mi már olvastuk: Nicolas Barreau – A nő mosolya

2014. október 03.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk. Most a párizsi életérzést hozzuk kicsit közelebb.

Az első mondat: „Tavaly novemberben egy könyv mentette meg az életemet.”

A történet: Aurélie Bredin, egy hangulatos párizsi kisvendéglő tulajdonosa, szentül meg van győződve róla, hogy véletlenek márpedig nincsenek. Miután élettársa, a díszlettervező Claude váratlanul lelép és elhagyja őt „álmai asszonyáért”, egy világ omlik össze benne. Élete legboldogtalanabb napján, egy sorsfordítónak bizonyuló novemberi pénteken a Szent Lajos-sziget egyik eldugott könyvesboltjában különös felfedezést tesz. Szinte megszólítja őt A nő mosolya című könyv, amelyben meglepve fedezi fel, hogy a regény helyszíne nem más, mint az ő étterme, a főhőst pedig mintha róla mintázták volna. Aurélie-t valósággal elbűvöli a titokzatos könyv, életkedve hirtelen visszatér és megszállottan próbál kapcsolatba lépni az angol szerzővel, egy bizonyos Robert Millerel. Köszönetet szeretne mondani neki, és meghívni a vendéglőjébe, amelyet a jelek szerint az illető már úgyis ismer. A könyv francia kiadója is igyekszik segítségére lenni, mégis minden próbálkozása, hogy személyesen megismerje „élete megmentőjét”, sorozatos kudarcba fullad. Aurélie nem adja fel, és jól is teszi, ugyanis egy szép napon az író levelet küldd neki. A találkozás azonban egészen másképp alakul, mint ahogy elképzelte… Tévedések vígjátéka sok humorral, romantikával és autentikus francia receptekkel.

Az erőssége: Bár a regény vége nem okoz nagy meglepetést, a boldog kifejlet borítékolható. Az odáig vezető út azonban szórakoztató, a könyv karakterei mondhatni mind tipikus, de szerethető franciák. A történetet két nézőpontból ismerhetjük meg, ettől pedig a regény még izgalmasabb és olvasmányosabb. A francia életérzést töményen kapjuk olvasás közben, szinte már kedvünk támad beülni egy párizsi bisztróba és végigenni a híres menu d’amour-t, amelynek receptjei a köny végén megtalálhatóak.

Az íróról: Nicolas Barreau 1980-ban született Párizsban, a Sorbonne-on tanult romanisztikát és történelmet. Ma egy könyvesboltban dolgozik a Szajna bal partján, de távolról sem életidegen könyvmoly. Magyarországon ezzel a regénnyel mutatkozik be, külföldön már több könyve is megjelent. Érdekesség, hogy mindegyik könyvborítón feltűnik egy piros ruhadarab, no meg az elmaradhatatlan Eiffel-torony.

Hol, mikor olvasd: Otthon, egy adag créme brulée és egy jó fajta vörösbor társaságában klasszikus francia sanzonokat hallgatva… Ideális friss szerelmi csalódás után búfelejtőnek, megrögzött frankofiloknak és bárkinek, aki imádja a világ legromantikusabb városát, a francia konyhát, hisz a szerelemben, de nem a véletlenekben, és egy könnyed, szórakoztató történetre vágyik.

Park Könyvkiadó, 2900 Ft