Átjárók – irodalom és építészet kapcsolata

2014. október 16.
A Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében megvalósuló idei, szám szerint hetedik Budapest Transzfer az urbanizáció szemszögéből vizsgálja irodalom és építészet kapcsolatát. Hogyan jelenítik meg épített környezetünket az irodalmi művek?

Az épített környezettel, illetve a fókuszt élesebbre állítva, városainkkal való találkozás hogyan hat az irodalomra, mint művészeti ágra? Megépített és megírt városok, terek közti átjárókat keresünk, valós és fiktív terekbe kirándulunk. Milyen kölcsönhatások fedezhetők fel a két művészeti ág között és hogyan gondolkodnak ezekről írók, építészek és teoretikusok határainkon innen és túl?

A Fesztivál valóságos sétáival és a művészetek fiktív terében tett kirándulásaival a körülöttünk és a bennünk létező városok átjáróit akarja feltérképezni, értelmezni és megérteni is. Az irodalmi programok, beszélgetések, felolvasások mellett városi séták, nyomáskiegyenlítő kamrában hallgatható kortárs irodalom, VJ est és zene is szerepel az idei Budapest Transzfer programjában.

A Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál ma kezdődik és egészen október 19-ig vár minden irodalom és építészet kedvelőt, illetve urbanista gondolkodású érdeklődőt színes programjaival – Budapesten több helyszínen.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban eddig hat alkalommal megrendezett Budapest Transzfer Fesztiválra 2006 és 2013 között több mint 20 országból érkeztek vendégek. Évről évre a budapesti kulturális intézetek támogatása teszi lehetővé, hogy nemzetközivé szélesítsük a fesztivál látókörét és az itt folyó diskurzust. Az idei Budapest Transzfer programját a Francia Intézet Budapest, a Goethe Intézet Budapest, a Lengyel Intézet Budapest, az Osztrák Kulturális Fórum és a Szlovák Intézet Budapest támogatta. Partnereikkel, a FUGA Budapesti Építészeti Központtal, a Hosszúlépéssel, a PLACCC Fesztivállal közösen izgalmas programokat ajánlanak és kilépnek a PIM falain kívülre, hogy megtapasztaljuk a várost.

Részletes program itt!