Mi már olvastuk: Dés Mihály – 77 pesti recept – gasztronómiai anyaregény

2015. január 16.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Az első mondat: „Ennyi az annyi, Lajza Minelli”, állapította meg anyám igen objektíven, miután elzárta a gázt a húsleves alatt, amely még a legcsüggedtebb haldoklót is arra az elhatározásra bírta volna, hogy e jeles nap dátumát megtegye az ötös lottón.

A történet: Dés Mihály bensőséges hangú visszaemlékezése édesanyjára, Dés Magdára, akit Sütimamának becéztek. Sokat dolgozó, kreatív, hat gyermeket nevelő anya, aki súlyos betegségekből gyógyult fel. Hogy közben remekül tud főzni, arról családjának korábban fogalma sem volt.

Az erőssége: Első lapozáskor és a címből következtetve is azt gondolhatjuk: ez egy szakácskönyv, amit aztán felpakolunk majd a polcra a többi közé, amikor már kinevettük magunkat a humoros illusztrációkon, rajzokon. De aztán pillanatok alatt kiderül, hogy ennél sokkal több. Azon túl, hogy gasztronómiai útmutató főzési szentháromsággal és konyhai tízparancsolattal családregény is. Eltér a jól megszokott receptgyűjteményektől, amiben felsorolják a hozzávalókat, és elárulják mit hány percig kell kavargatnunk. Szeretetteljes családi történetek, kedves emlékek teszik olykor elgondolkodtatóvá, néhányszor szórakoztatóvá a könyvet. A receptekben bízhatunk, érdemes kipróbálni azokat, jól beváltak, kitapasztaltak, az eredményben nem fogunk csalódni.

Az író: Dés Mihály 1950-ben született, magyar irodalmár, lapkiadó és író. 1986 óta Barcelonában él. Pesti barokk című regénye a tavalyi év szépirodalmi szenzációja volt.

Hol, mikor olvasd: Mindegy, hogy hol, mikor, de első alkalommal ne a konyhában vedd a kezedbe a könyvet éppen akkor, amikor baráti társaságnak készítesz vacsorát. Hogy miért? Mert nem fogod tudni letenni…

Ár: 3490 Ft, Corvina Kiadó