Mesés távol-keleti utazás

2015. január 26.
Nagy kínai újévi hangverseny a Művészetek Palotájában.

Világszerte főszerepet játszik a kínai zene népszerűsítésében a Shanghaji Kínai Zenekar, amely az igazi klasszikus zenei celebritásnak számító karmester, Vang Fu-csien vezényletével kihagyhatatlan újévi koncerttel érkezik a Müpába január 26-án.

A Shanghaji Kínai Zenekar Amszterdam, Bécs, Berlin és Peking hangversenytermei után érkezik Budapestre a legfontosabb kínai ünnep, a holdújév alkalmából. Az együttes egy sok újdonsággal bíró, de habkönnyű nagykoncertet hoz a Müpába.

A hazánkba látogató zenekar azon kevesek közé tartozik, amelyek a nyugati fül számára sokszor nehezen értelmezhető kínai melódiákat szinte észrevétlenül fűszerezik csipetnyi európai hangzással és kortárs kínai stíluselemekkel, így teremtve egy számunkra is könnyen fogyasztható, izgalmas zenei delikátot. A Shanghaji Kínai Zenekar zenéje – akár csak a kínai nyelv és írás – elképesztően gazdag képekben, szimbólumokban és érzésekben: a koncerttel a hallgató egy lépéssel közelebb kerülhet a Távol-Kelethez.

A holdújév – vagy tavaszünnep, tavaszfesztivál – a lehető legfontosabb esemény Kínában, illetve azokban az országokban, amelyekben jelentős kínai népesség él (így például Hongkongban, Szingapúrban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken), de a hazájuktól távol szakadt kisebb kínai közösségek is igyekeznek ilyenkor az ünnepre koncentrálni. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a világ közel harmada ünnepel ezeken a napokon. 2015 a kínai asztrológia szerint a kecske éve, amely a művészetek, az alkotás és a képzelőerőt tekintve a tizenkét állatövi jegy közül a legszerencsésebb.

Bővebb infó itt!