Mi már olvastuk: Patrick Modiano – A Kis Bizsu

2015. február 27.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Patrick Modiano – A Kis Bizsu

Az első mondat: „A Châtelet-nál voltam, lent, a metróban, a délutáni csúcsforgalomban, több mint tíz évvel azután, hogy lezárult életemnek az a korszaka, amikor „Kis Bizsunak” szólítottak.”

A történet: Thérèse a párizsi metróban felfigyel egy sárga kabátot viselő nőre, aki kísértetiesen hasonlít 12 éve halottnak hitt anyjára. A rokonok állítása szerint valahol meghalt Marokkóban, de sosem tudta meg pontosan mi történt vele. A különös nő nyomába ered, hogy végre kiderítse az igazságot titokzatos eltűnésével kapcsolatban. A metróbeli találkozástól kezdve fokozatosan törnek felszínre emlékei szeretet néküli és magányos gyerekkorából: nemtörődöm anyjáról, a gyakran egyedül töltött estékről, túl korai önállóságáról és egyetlen társának, kutyájának elvesztéséről. Vissza akar lépni a múltba, hogy megpróbálja megérteni az anyját. Napról-napra világosabbá válnak a felnőttek szájából egykor elhangzó homályos mondatok, míg végül tisztán körvonalazódik a beteljesületlen művészi ambíciójú, gyereknevelésre alkalmatlan anya alakja.

Az erőssége: Egy író szemüvegén keresztül lehetünk tanúi a gyerekkori trauma feldolgozásának. A főhős életének ahhoz a szakaszához ér, amikor tisztán akar látni: „Amit feledni vágytam, amire igyekeztem nem gondolni, nem hátranézni, nehogy a mélybe zuhanjak, most a felszínre tört, én pedig készen álltam arra, hogy mindennel szembe nézzek”. Ha az anya- és szeretethiánnyal való szembenézés fájdalmas is, mégis szükségszerű a cserbenhagyott gyermek felnőtté válásához.

A szerzőről: Patrick Modiano kapta 2014-ben az irodalmi Nobel-díjat. Regényei közül eddig a Sötét boltok utcája (1980), az Augusztusi vasárnapok (1996), a Dora Bruder (2006) és A Kis Bizsu (2014) jelentek meg magyarul.

Hol, mikor olvasd: Bár a könyv karcsú (118 oldal), témája miatt nem könnyen emészthető. Hagyjunk időt magunknak a történet feldolgozásához.

Tarandus Kiadó, 2290 Ft