Kollekció – női személyes rejtélyes wunderkammer

2015. március 06.
Tóth Krisztina író, költő ma nyitja majd a Fugában Illés Katalin Kollekció - női személyes rejtélyes wunderkammer című fotókiállítását a FUGA-ban, mely nőkkel és női szerepekkel foglalkozik.

Illés Katalin KOLLEKCIÓ – női személyes rejtélyes wunderkammer című kiállítása archetipikus női karaktereket mutat be mai, kortárs női alakokon keresztül. A kiállítás egy személyes és titokzatos leltár, érzelmi tabló – az alkotót a lelki rezdülések foglalkoztatják, kíméletlenül vizsgálja önmagát és társas kapcsolatait. Legyen szó férfi-női kapcsolatokról, családi, testvéri szerepekről vagy barátságokról, saját hibáit, gyengeségeit is felvállalja. Pszichológiai mélyfúrásaival, kérdéseivel, állításaival mindenki számára kinyitja az ajtót, önvizsgálatra késztetve a nézőket. Az alkotó néhol empatikusan, néhol erős kritikával és pontos állásfoglalással mutat rá, érzelmileg hogyan viszonyulunk magunkhoz és másokhoz. A női szereplőkön keresztül felvonultatott érzelmek katalogizálása az alkotó szerint távoli és egyben elérhetetlen cél.

Ahogy az életben, úgy a kiállításon is, a kimondott szónak ereje van: a képeket kísérő szavak úgy jelennek meg, ahogy a külvilág ingerei, folyamatos egymásra hatásban, függésben és mozgásban képeződnek le bennünk. Az archívumhasználatban, illetve a google search eszközeként is megjelenő címkézési technika a gondolataink cikázásának analógiájaként működik. A címkék behálózzák a képeket, összefűzik és egymásba vezetik őket.

A KOLLEKCIÓ tartalmilag több, egymástól elkülönülő modulból áll, a kiállításon a hagyományos táblakép vizualitásán alapuló munkák, tablóképek illetve szekvenciák rendezői elvére épülő technikai, formai megoldások és portrék is megjelennek.

Illés Katalin 1982-ben született Budapesten. 2014-ben elnyerte a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat. Évek óta foglalkoztatja saját családi öröksége, és a kortárs női szerepek pszichológiai irányú bemutatása. 2012 óta tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának.

Megnyitó:
2015. március 6. 18.00
A kiállítás megtekinthető 2015. március 25-ig.

További infó itt!