Exkluzív fotókiállítás nyílik

2015. március 26.
Világszerte több mint 140 millió áldozata van a női nemi szerv csonkításnak, mely széles körben elítélt durva megsértése a nők szexuális függetlenségének, s a diszkrimináció szélsőséges formáját testesíti meg. A Taken projekt Isina és Nasirian története, akik mindezt 14 évesen élték át, s szenvednek a visszafordíthatatlan következményektől.

Meeri Koutaniemi finn szabadúszó fotoművésznő jelenleg Finnországban, Kuusamoban él és alkot. Koutaniemi fotográfiai tevékenysége társadalmi és politikai jelenségekre fókuszál, úgy mint az emberi jogok és az etnikai kisebbségek helyzete. 2012-ben Meeri Koutaniemi-t választották az Év Finn Fotográfusának, miután öt különböző kategóriában nyert első helyezést. 2014-ben ismét elnyerte az Év Fotográfusa díjat hazájában.

A Taken Koutaniemi jelenleg is folyamatban lévő projektjének része, amely a női nemi szervek csonkításának szokását járja körül. A kiállítás Isina és Nasirian, két 14 éves Kenyai Maszáj lány rituális csonkításának történetét mutatja be a fotó esszé képeivel. Bár Kenyában már hivatalosan is betiltott tevékenység, néhány törzs azonban még mindig folytatja ezt a gyakorlatot. Úgy tekintenek rá, mint a fiatal lányok számára megtisztelő felnőtté avatási szertartásra. A hagyomány eredete az a hit, mely szerint a női nemi szerv tisztátalan, valamint, hogy annak fizikai megcsonkítása megelőzi a nemkívánatos szexuális viselkedést, „könnyebbé” teszi a házasság előtti szüzesség megtartását, valamint biztosítja a nők házastársi hűségét. Világszerte több mint 140 millió nő ment keresztül ezen rituálén, mely széles körben elítélt dúrva megsértése a nők szexuális függetlenségének, s a diszkrimináció szélsőséges formáját testesíti meg. A női nemiszerv-csonkítása még mindig létező jelenség a világ 29 országában és 30 milliónál is több fiatal lányt veszélyeztet, amennyiben a tendencia folytatódik.

A Taken elnyerte a nemzetközi Visa d’or – Daily Press Award 2014, valamint a németországi Lumix Foto Festival Freelens Award díját. Októberben a művek az olasz Festival deIa Fotografia Etica művészeti vásáron voltak láthatóak. A projekt célja a nyilvánosság megteremtése azon nők számára, akik mindennapos szenvedéseket élnek át az efféle beavatkozások visszafordíthatatlan következményei miatt.

Meeri Koutaniemi finn fotóművésznő TAKEN című fotósorozata a Faur Zsófi Galériában nyílik március 31-én, 18 órakor. A kiállítás 2015. május 1-ig látogatható.

A kiállítás létrejöttében együttműködött az UNICEF Magyarország, az IBS Budapest, valamint a Finnagora, Finn kulturális és tudományos intézet, valamint a Bock és a keretbolt.hu.