Yusuke, a japán művész kiállítása

2015. április 09.
Április 9-én nyílik a Kiscelli Múzeum Templomterében Fukui Yusuke TESLA című kiállítása.

Fukui Yusuke TESLA-sorozata a 2011-es fukusimai atomkatasztrófával „kezdődött”. A tragédiát követően újra bekövetkezett az a hónapokig tartó alkotói csend, mint az 1995-ös kobei földrengés után. A történtek mindkét esetben olyan „mély aggodalommal” töltötték el a képzőművészt, hogy teljesen meggátolták festészeti és más művészeti törekvéseiben.
1995-ben vegyes technikával elkészített Boksz-objektjeivel, míg 2011-től Nikola Tesla nevével jelzett festménysorozattal dolgozta fel a természet és az ember megbomlott viszonyából következő súlyos problémákat.

Néhány héttel a katasztrófa után, Fukui Yusuke fejében megszületett a „Fukushima Hibrid Power Field” (2011) létrehozásának gondolata. Ez egy napelemekből és szélturbinákból álló land art projekt, amely Japán energiaellátásának 45%-át elő tudná teremteni. A projekt tervezése közben többször „felbukkanó” Nikola Tesla munkássága ismét rávette a művészt az alkotásra.

A festmények első, 2011–2013-ban készült csoportja a tesla-tekercs által létrehozott, villámokra emlékeztető erőtereket jeleníti meg a síkban. A fekete háttér és az abból elővillanó fehér vonalkötegek erős kontrasztot teremtenek.

A sorozat óriás méretű absztrakt művekkel zárul (2014–2015), amelyek új anyag- és színhasználattal zökkentik ki a befogadót a „megszokott” magasfeszültség hatása alól.

Fukui Yusuke magas fokú társadalmi érzékenysége ritkán érzékelhető közvetlenül a művekből. Az absztrakció és a konceptualitás egyaránt meghatározza művészi önkifejezését. Fukui TESLA-képei gondolati és vizuális szinten is egy szisztematikusan felépített, magas minőségű életműről tesznek tanúbizonyságot.
A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A kiállítás május 31-ig látogatható.