Vicces, királykisasszony?!? – premier a Dumaszínházban

2015. április 18.
Április 18-án és 19-én mutatják be Bereczki Csilla legújabb rendezését, a Vicces, királykisasszony?!? című humorelméleti mesejátékot. A Szabó Borbála meséje alapján készült előadás a MANNA, a Váci Dunakanyar Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Dumaszínház koprodukciója, amelyet a Dumaszínházban nézhetünk meg.

„A Vicces, királykisasszony?!? alapötlete úgy született, hogy egy szép napon elgondolkoztam: vajon miért nincs igazi jó szórakoztató színház gyerekeknek? – árulja el Szabó Borbála. – A felnőttek számára léteznek olyan humoros műfajok, mint a kabaré, a stand-up vagy általában a habkönnyű komédia. De a gyerekeknek szóló darabok valamiért mindig nevelni akarnak, tanulságosak, mélyenszántóak. Pedig ők éppúgy szeretnek szórakozni és nevetni, mint mi! Elhatároztam, hogy most írok nekik egy vicces, revüszerű darabot, amit valami laza mese-cselekménnyel fűzök össze. Közben elkezdett az egész magáról a humorról, a szórakoztatásról szólni: a kérők azért jönnek, hogy megnevettessék a királykisasszonyt. Különböző műfajokban lépnek fel, és önálló számokat adnak elő – ám a királykisasszony nagy önuralmat tanúsít, és nem neveti el magát. Mert várja az Igazit. Végül persze nem tudtam ellenállni, mégiscsak tanulságos és mélyenszántó lett a mű. És talán egész vicces is.”

Szabó Borbála új gyerekdarabjának főszereplője Ildikó királykisasszony, aki – mivel nagyon szereti a humort – elhatározza, hogy csakis olyan férfihoz megy feleségül, aki képes őt megnevettetni. Az udvar felhívására tódulnak a jelöltek, hogy humoros műsoraikkal meghódítsák a királykisasszony szívét, ám a sikertelenül járó fellépőket lefejezik a gálaműsor után.

Az elsősorban kisiskolásoknak szóló zenés, humorelméleti mesejáték címszerepét Kiss Diána Magdolna alakítja, az udvarhölgyek szerepében Enyedi Éva és Gergely Katalin látható, a kérők sorát Herczeg Tamás, Horváth Virgil, Csémy Balázs, Widder Kristóf, Kardos Róbert, Végh Zsolt és Dévai Balázs adja. (Olvasd el Dévai Balázzsal készült interjúnkat!)

Az előadást Budapesten a Dumaszínházban nézhetjük meg.

Nézd meg, hogyan próbáltak!

A Vicces, királykisasszony?!? budapesti premierje április 18-án és 19-én 10 órától lesz a Corvin sétányon található Dumaszínházban, valamint május 23-án és 31-én is látható 11 órától.

Fotó: Kállai-Tóth Anett