A nyár kedvenc családi fesztiválja, a Mesterségek ünnepe

2015. augusztus 19.
Ismét benépesül a Budai Vár: a hazai mesterek és kézművesek javában készülődnek a Mesterségek Ünnepére, ahol idén a pásztorélet kerül előtérbe. Négy napon keresztül, augusztus 20 – 23. között a még élő, ám ritka kézműves hagyományokkal ismerkedhetnek kicsik és nagyok, feltárul a régmúlt emberének találékonysága, ízlése és kitartása. Mindemellett nép- és világzenei koncertek, táncházak, kézműves vásár és gyermekprogramok is várják a látogatókat.

A Mesterségek Ünnepe is helyet kapott az Európa legrangosabb művészeti eseményeit értékelő EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) minősítésben, így 2016-ig viselheti büszkén az Európai Fesztivál Szövetség rangos elismerésének védjegyét. Külön megtiszteltetés, hogy éppen ebben az évben, a Várkert Bazár felkérésére augusztus 20-án nyílik meg az Örökség és újítás című kiállítás a Testőrpalotában, amely a Népművészeti Egyesületek Szövetségének legkitűnőbb mestereinek alkotásából válogat, a hagyományőrzés és az újragondolás különös párosítása jegyében. A kiállítás nem zár be a fesztivál végén, november 22-ig megtekinthető.

Idén a Mesterségek Ünnepe a pásztorélet misztikus világát emeli ki a hagyományok sorából. Bekukkanthatunk egy valósághű pásztorhajlékba, kézbe vehetjük az egykori pásztorok kedvelt hangszereit, belekóstolhatunk jellegzetes ételeikbe. Különleges színfoltnak ígérkezik a „Pásztorpihenő”, ahol esténként főzési bemutatók, néprajzi előadások lesznek, közben pedig szól a zene és ropják a táncot is.

Az Újvilágkertben mesék, koncertek, bábszínházi előadások, tánc- és énektanulás, izgalmas pásztorjátékok váltják egymást. A közönség találkozhat a Langaléta Garabonciásokkal, Gulyás László mesemondóval, a Szigony zenekarral, valamint Fekete Dávid vásári bábjátékos Vitéz László bábelőadásával. És ha mindez nem lenne elég a legfiatalabb látogatóknak, szorgoskodhatnak is a kis gyerekkezek. Lesz csuhézás, gyékényezés, agyagozási lehetőség, de aki szeretne, készíthet báránykát, ostort, kukorica-állatkát is. A Savoyai-teraszon is népi játékok szórakoztatják majd a gyerekeket.

Már hagyomány, hogy külföldi kézművesek is részt vesznek a Mesterségek Ünnepén. Az idei díszvendég Spanyolország; mestereik a kézműves hagyományokat és kultúrát kiemelten ápoló régióból, Extremadurából érkeznek. A Budai Várban egyebek közt spanyol ékszerkészítők, üvegfestők, cipészek, bőrdíszművesek, fazekasok alkotásaival ismerkedhetünk meg. Külföldi mestereket még más országokból is várnak a rendezők: ízelítőt kap a látogató Algéria, Törökország, Kirgizisztán és Üzbegisztán népművészetéből is.

Színpadra lép mások mellett Lajkó Félix, a Muzsikás Együttes, Szirtes Edina és a Fabula Rasa, az Etnofon, a Kerekes Band. Lemezbemutató koncertet tart Kubinyi Júlia, izgalmasnak ígérkezik a torontói Kodály Néptáncegyüttes, a lengyel Jantar Népdal együttes műsora. A mulatság a fesztivál teljes ideje alatt két színpadon folyik majd, újra felépül az impozáns Korona Színház, melyben remek kamarazenei és utcaszínházi produkciók mellett divatbemutatót is tartunk.

www.mestersegekunnepe.hu