Underground, szürreális, érzéki tánc a Trafóban

2015. szeptember 18.
Az izraeli kreatív szupersztárok, Sharon Eyal és Gai Behar ismét a Trafóba érkeznek, ezúttal két táncdarabbal, szeptember 18-án és 19-én.

Két forró, szexi és ritmusos produkcióval érkeznek, amelyek legalább annyira érzékiek, mint amennyire dögösek. Ráadásul mindketten tapasztalt és profi művészek: Eyal a Batsheva Dance Company-ben táncolt és koreografált, Behar élőzenés, techno és underground eseményeket szervezett Tel Aviv parkolóiban és alagsoraiban.

Érzéki, városi-törzsi, pulzáló, ösztönös reakciók egy elidegenedett gépi világban – így lehet leírni azt a két darabot, ami a Trafóba érkezik. Sharon Eyal és Gai Behar, a két izraeli kreatív szupersztár produkciói egyaránt megférnek a színházban, egy techno klubban vagy akár – mint idén – a Szigeten, egy sátorban. Eyal a Batsheva Dance Company-ben táncolt és koreografált, Behar élőzenés, techno és underground eseményeket szervezett Tel Aviv parkolóiban és alagsoraiban. Kettejük kooperációja forró, szexi és ritmusos produkciókat eredményez, védjegyük az androgün erotika. Szeptember 18-án és 19-én a Sara és a Killer Pig című darabjaik lesznek terítéken.

Sharon Eyal és Gai Behar két éve robbant be Budapestre, akkor House című előadásuk úgy felvillanyozta a közönséget, mint a legbizarrabb house parti. Ezúttal két felújítással érkeznek: a Sara először a Nederlands Dans Theater számára, a Killer Pig pedig a norvég Carte Blanche társulatnak készült. A koreográfus adaptálta a darabokat saját társulatára, annak pedig ez a stílus – lévén minden táncos kicsit freak is – még az előzőeknél is jobban áll. A Sara titokzatos álomvilág, sok szenvedéllyel és egy jó adag finomsággal, a Killer Pig pedig egy szürreális parti élmény pattogó idomokkal, kihívó pillantásokkal, gyöngyöző izzadtsággal. A táncosok profik és karakteresek, a koreográfia pedig egyensúlyban tartja a jól kitalált koncepciót és az ösztönök szabadságát.

Az alkotópáros már egy évtizede dolgozik és él együtt. Két éve megalapították a közös társulatukat harmadik társukkal, a zenéért felelős Ori Lichtikkel. Stílusukban keveredik a Batshevától örökölt Gaga technika és Eyal védjegye, az androgün erotika. Eyal a Batsheva „házi koreográfusversenyén” (Batsheva Dancers Create Project) tűnt ki először tehetségével és lett évek alatt az alapító, Naharid mögött a társulat második számú koreográfusa. 2011-ben lépett ki Naharid árnyékából, és társával Gai Beharral ízekre szedték a Gaga táncstílust, aztán újra összerakták és felturbózták a 21. század dögösségével és bizarrságával. Leporolják, megtisztítják, újragondolják a meglevő elemeket, aztán felpakolják klasszikus-képzettségű táncosainak jéghideg eleganciájára és androgün erotikájára.

Infó: www.trafo.hu

Fotó: Amit Sides, Gil Shani