Mi már olvastuk: Angyalosy Eszter, Baranyai Ákos – Wonderland

2015. október 02.
Hogyan lehet beindítani és sikerre vinni egy underground zenekart? Elég hozzá a tehetség, vagy kell valami más is? Létezik-e egyenlőség a tagok között? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a Wonderland.

 

Angyalosy Eszter – Baranyai Ákos: Wonderland

Első mondat: „Viharos gyorsasággal közeledett a szombat.”

Történet: A könyv a Wonderland zenekar születéséről szól, de felfogható egy barátság történetének is. Ádám egészen mindennapi srác, aki először csak hallgatja a zenéket, később megtanul szintetizátoron játszani, majd elkezd dallamokat komponálni. Mindez azonban semmit sem érne jó barátja, Dogi nélkül, aki Ádám szerzeményeit kirángatja a négy fal közül, koncerteket, fellépéseket szervez. A közönségnek tetszik a dolog, így a két barát zenekart alapít. Kezdetben minden jól megy: Ádám a kifogyhatatlan kreativitás, Dogi az eltántoríthatatlan akarat, tökéletesen kiegészítik egymást. A siker azonban újabb akadályokat hoz, amelyeket nem biztos, hogy mindketten vállalni akarnak.

Erőssége: Nem beszél mellé, nem szépít, nem hazudik: a könyv megmutatja, milyen volt a kétezres évek elején fiatalnak lenni. És nem az elit iskolába járó, továbbtanulni készülő anyuci kisfiának, hanem olyannak, aki bandázik, bulizik, iszik, füvezik, és jelen esetben zenél. Könnyen olvasható, fordulatos olvasmány, amely betekintést enged az underground zenekarok világába, de nem kerüli ki az olyan klasszikus témákat sem, mint a siker, a kudarc, a barátság vagy a szerelem. Külön jó pont jár neki az életszerű befejezésért, amelyre ugyanaz a realista látásmód jellemző, mint a könyv egészére. Ha valaki nem bírja elviselni nyomtatásban a csúnya szavakat, messziről kerülje el, a többieknek csak ajánlani tudom.

Az írókról: Angyalosy Eszter kulturális antropológusként szerzett doktori fokozatot, eddig több hazai sikerkönyv munkáját segítette szerkesztőként. Baranyai Ákos az Irie Maffia oszlopos tagja, DJ-ként önállóan is gyakran fellép.

Hol és mikor olvasd: Bárhová magaddal viheted, bárhol olvashatod. Könnyű olvasmány, nem igényel mélyebb elmélyülést, egy háromórás vonatút alatt kivégezhető.