A kiállítással együtt El Kazovszkij Shop is nyílt

2015. december 15.
Különleges kincsek, korábbi kiállítások meghívói, plakátok, képeslapok! A kiállításhoz kapcsolódó El Kazovszkij Shop izgalmas dolgokat rejt.

El Kazovszkij (1948-2008) a 20. század utolsó évtizedeinek, illetve az ezredforduló korának egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt. Festőként, performerként, díszlettervezőként és – ma már tudjuk – költőként is hatalmas életművet hagyott hátra, amelynek roppant elevenségét és infernális mélységeit a kortársak is azonnal fölismerték. Bár már életében kanonizálódott, a kutatók és kritikusok éppoly kevéssé tudták hagyományos eszközeikkel megközelíteni, mint Csontváryt, Gulácsyt vagy Kondor Bélát.

A Magyar Nemzeti Galéria reprezentatív kiállítása (látogatható február 25-ig) sem arra vállalkozott, hogy monografikus módon áttekintse és mintegy művészettörténetileg „helyére tegye” mindazt, amit fájdalmasan korai halálával örökül hagyott. Nem cél, hogy az életút szakaszait a jól ismert zseni-esztétika jegyében, a „koraitól” az „éretten” át a „kései” felé tartó pálya szerves egymásutánjaként való bemutatása. A bemutatandó művek kiválasztása sem hagyományos szempontok szerint történt – nem protokolláris „emlékkiállítás”, inkább vitákat provokáló, izgalmas kortársi esemény készült.

A kiállítással együtt megnyílt El Kazovszkij Shop megeleveníti a művész gyűjtőszenvedélyét és bemutatja kedvenc könyveit, lemezeit is. A művész sokszínű, eredeti egyénisége és gondolatai meghatározó emléket hagytak azokban, akiknek volt szerencséje személyesen találkozni vele. A boltban személyes tárgyai által inspirált ékszerek, kitűzők mellett a hagyományos múzeumi ajándéktárgyak is helyet kaptak a polcokon. A shop legkülönlegesebb kincsei a művész hagyatékából származnak – korábbi kiállításainak meghívói, plakátjai és képeslapjai.

A kiállításról bővebben már mi is írtunk!