Díjazott lett Hajdú D. András megható fotósorozata

2016. január 26.
Első helyezést ért el Természet és tudomány kategóriában Hajdú D. András fotósorozata a 34. magyar Sajtófotó pályázaton. Ezúton is gratulálunk.

Kihirdették a 34. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit, amelyre 240 fotós 2500 pályaművel pályázott.

Hajdú D. András Cataracta fotósorozata – amely a magyar National Geographic magazinban jelent meg – Természet és tudomány (sorozat) kategóriában 1. helyezést ért el.


Albínó kisfiú szemvizsgálata a Kole-ben. Az ő szemük különösen érzékeny az egyenlítői napsütésre, így a szemükkel kapcsolatos megbetegedések esélye is hatványozott.

„Számomra ez a fotózás egy nagy ugrás volt az ismeretlenbe, ahol rengeteget tanultam az önzetlenségről, az elhivatottságról és emberségről – mondja Hajdú D. András. – Dr. Hardi Richárd személyében egy olyan embert ismertem meg, amire nem is számítottam az utazásom előtt, megtanította nekem, hogy mit jelent a valódi misszió, amikor egy ember az életét teszi rá egy jó ügyre kompromisszumok nélkül.”


Dr. Hardi Richard útban az újabb őserdei misszió helyszínére Kole-be. Az út a Demokratikus Kongó egyes számú főútján vezet, amely annyira elhasználódott az évek során, hogy a mindössze 400 km-es út 3-4 nap alatt tehető meg.

Dr. Hardi Richárd szemorvos húsz éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Richárd a két magyarországnyi területű megye központjában, Mbuji-Mayiban dolgozik, a térség egyetlen jól felszerelt műtőjében. Innen indul csillagtúraszerűen a megye eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik 600–800 kilométerre laknak a szemészeti centrumtól. Tömegközlekedés nem lévén, a betegek (gyakran öregek és gyerekek) gyalogosan teszik meg az utat. Rokonokba kapaszkodva vagy bicikli csomagtartóján érkeznek Richárd ideiglenesen felállított műtőjébe a szürkehályog miatt sokszor addigra már teljesen világtalan páciensek.


Étienne, Dr. Hardi Richárd kongói segítője viszi ki az egyik kis pácienst szemműtéte után a doktor Mbuji-Mayi rendelőjéből.

Ahogy Richárd fogalmaz: „Ezeken az utakon 300–400 kilométer megtétele olyan, mintha azt kérném valamelyik budapesti beteg hozzátartozójától, hogy a hetven éves vak nagymamáját tolja ki Párizsba a biciklije csomagtartóján…” Sokaknak ez az egyetlen esélye arra, hogy ne vakon és kiszolgáltatottan éljék le az életük hátralévő részét egy sárkunyhó belsejében. Márpedig a betegek döntő többsége egyszerű szürkehályogban szenved. Az egyenlítői nap ereje és a szűrés hiánya miatt ez a régió különösen érintett a hályogos megbetegedésekben, pedig ez a szembetegség 15 perces egyszerű rutinműtéttel kezelhető volna.


A szürkehályog műtét másnapján betegek várnak Dr. Hardi Richárd őserdei ideiglenes műtője előtt a kötés eltávolítására és a heg felülvizsgálatára.

A sorozat két hónap alatt, 2015. március és május között készült el. Ugyanitt készítette András fotóriportját arról az idős apáca orvosnőről, aki az egyik helyi kórházat vezeti – utóbbi képanyag a Marie Claire magazinban jelent meg.

Fotó: Stilles Ákos

Hajdú D. András 1981-ben született Budapesten. Angol nyelv és irodalomból szerzett diplomát 2012-ben, szakdolgozatát az amerikai háborús fotográfiáról írta. Fő érdeklődési területe a dokumentarista fotográfia, elsősorban a magyar és kelet-európai valóság megörökítése. Sorozatai közül több éveken átívelő munka eredménye. Gyakran használ multimédiás eszközöket. Tíz éven át az Origo internetes portál fotóriportereként dolgozott, jelenleg szabadúszó és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola fotóriporteri tagozatán tanít.

Számos díjat nyert a különböző rangos pályázaton, többek között elnyerte a Pictures of the Year pályázat első díját 2015-ben, tizenkilencszeres Magyar Sajtófotó Pályázat-díjas (háromszor nyerte el a nagydíjat és kétszer a Munkácsi Márton díjat). Három alkalommal kapta meg a Pécsi József Ösztöndíjat, illetve a Robert Bosch Alapítvány ösztöndíját, továbbá háromszor nyerte el a Hégető Honorka multimédia díját és 2014-ben a Hemző Károly-díjat.

A 34. Magyar Sajtófotó pályázat többi díjazottját ITT nézheted meg!