Budapest noir, a hiánypótló magyar krimi

Szinte láttuk magunk előtt a nyüzsgő újságírókat, hallottuk a folyton csörgő telefonok és írógépek billentyűinek semmihez sem fogható hangját. A Budapest noir forgatásának a helyszínén jártunk.

Kolovratnik Krisztián és Gáspár Tibor az Est szerkesztőségében

Belépve a forgatás helyszínére, ahol éppen az egyik jelenet próbái folytak, azonnal magunkba tudtuk szívni Az Est szerkesztőségének 1936-os hangulatát: az íróasztalokon korabeli Royal írógépek, töltőtollak, tapperek (tintaitatók), félig elszívott cigaretták, ottfelejtett kávék látványa fogadott.

A lenyűgöző korhű látványvilágért is megéri majd beülni a filmre. A díszlet Pater Sparrow látványtervező keze munkáját dicséri, a forgatókönyvet Szekér András írta, az operatőr Ragályi Elemér, a kosztümökért Flesch Andrea felel. Kolovratnik Krisztián játékából is kaptunk ízelítőt, jól hozza a ballonkabátos, kérdezősködő, minden után szaglászó újságíró figuráját.

Bánfalvy Ágnes, Kolovratnik Krisztián és Gáspár Tibor

Gárdos Éva rendezésében a Budapest noir c. film nemcsak a krimi és a film noir stílus rajongóit fogja magával ragadni, hanem mindenkit, aki Gordon Zsigmond, önjelölt detektív, újságíró szemüvegén keresztül látni akarja az 1930-as évek Budapestjének rejtélyekkel teli utcáit, bordélyházait, aranykorát élő kávéházait. A főszereplővel együtt bebocsátást nyerünk a második világháború előtti város nyomasztó és sötét alvilágába is, ahová a nyomozás szálai vezetnek.

Gárdos Éva rendező és Kemény Ildikó producer a kulisszák mögött

A film alapjául Kondor Vilmos nagysikerű Budapest noir című regénye szolgál. A könyv elsöprő sikerének titka, hogy ő az első, aki pótolta a hard-boiled detektívregények műfaját a magyar kortárs irodalom palettáján.

Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka

Kolovratnik Krisztián és Töröcsik Franciska

Kulka János

Kolovratnik Krisztián és Dobó Kata

Tenki Réka


Töröcsik Franciska

A könyv ajánlója rögtön behúzza az olvasót: „Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába. Gordont hajtja szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja – de nem is érdekli -, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel.”

A film a Magyar Nemzeti Filmalap közel egymilliárd forintnyi támogatásával valósul meg. A forgatás február 8-án elkezdődött, és a film várhatóan jövő év elején kerül a mozikba. A főszerepet Kolovratnik Krisztián (Gordon Zsigmond) és Tenki Réka (Eckhardt Krisztina, Gordon szerelme) játssza. További szereplők: Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Szabó Simon.

Fotók: Kende Tamás és Tihanyi Anna (Pioneer)