Izgalmas dokumentumfilm a Dior világáról – Marie Claire Filmnapok

2016. április 21. |

Csodálatos film a divat szeretetéről, az állhatatos munka felmagasztalásáról és valami olyan bensőséges és megfoghatatlan hangulatról, amelyről képtelenség levenni a tekintetünket, épp úgy, mint egy ragyogó kreációról a kifutón. A Dior and I dokumentumfilm most először a hazai mozikban a Marie Claire Filmnapokon.

Mi már láttuk: Dior and I

A high fashion világa könnyű asszociációkra csábít bennünket: papírvékony modellekre, villogó fényekre, excentrikus celebekre és olyan ruhákra gondolunk, amelyeket egyszerűbb lenne múzeumok steril tereiben műtárgyként kiállítani, mint viselni. Ahogy a Dior and I lassan eléri csúcspontját, mindezek az elemek teljes lámpafényben fürdőznek, ám az út, amely ezekhez vezet, sokkal-sokkal izgalmasabb, mint gondolnánk.

Frederic Tchen dokumentumfilmje Raf Simons tervező első Christian Dior kollekciójának stresszel teli megszületését követi nyomon. Simons számára a divatvilág ugyan egyáltalán nem ismeretlen terület, viszont komoly terhet ró rá a tény, hogy a világhírű divatmárka 2012/2013-as őszi-téli kollekciójának megtervezésére és kivitelezésére mindössze nyolc hét áll a rendelkezésére.

A film lépésről-lépésre mutatja meg ezt az izgalmas folyamatot, kezdve azzal a mozzanattal, amikor Simonst bemutatják a párizsi Dior székházban dolgozó népes stábnak, a menedzsereknek, varrással és szabással foglalkozó stábnak és asszisztenseiknek. Láthatunk minden mozzanatot: az első rajzkoncepciók világra jövetelét, a prototípusok sokszor nem kis kreativitást igénylő összeállítását, jó pár elhibázott döntést, egészen a bemutató dekorációjának nagy meglepetést okozó virág varázslatáig.

A rendező különös figyelmet szentel Simons és stábjának bensőséges kapcsolatára. Végignézni a küzdelmet, ahogy a nagyon zárkózott tervező lavírozni igyekszik a saját elképzelései, a Dior-ház öröksége (sok archív anyaggal magát Diort is megidézik) és a 30-40 éve a háznál dolgozó, határozott és önálló elképzeléssel rendelkező veterán stábja között. Magával ragadó és lenyűgöző, sokkal emberibb, mint hittük volna erről az élére vasalt világról.

A végeredmény egy csodálatos film a divat szeretetéről, az állhatatos munka felmagasztalásáról, valami olyan bensőséges és megfoghatatlan hangulatról, amelyről képtelenség levenni a tekintetünket, épp úgy, mint egy ragyogó kreációról a kifutón.

A Dior and I (BA) című filmet francia nyelven magyar felirattal láthatod a Marie Claire Filmnapokon április 29-én 18.15 órakor, április 30-án 20.45 órakor. Különleges dokumentumfilm a Dior-házról, amely a kulisszák mögé is elkísér minket. Most először a hazai mozikban! Rendezte: Frédéric Tcheng

A fim előzetese:

A Marie Claire Filmnapok részletes programjáért kattints a képre!


Szöveg: Szabó M. Bence

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

Irodalom az Akváriumban akvárium

Irodalom az Akváriumban

Új Bodies kiállítás nyílik az emberi test

Új Bodies kiállítás nyílik

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal divatfotós

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal