Izgalmas dokumentumfilm a Dior világáról – Marie Claire Filmnapok

2016. április 21.
Csodálatos film a divat szeretetéről, az állhatatos munka felmagasztalásáról és valami olyan bensőséges és megfoghatatlan hangulatról, amelyről képtelenség levenni a tekintetünket, épp úgy, mint egy ragyogó kreációról a kifutón. A Dior and I dokumentumfilm most először a hazai mozikban a Marie Claire Filmnapokon.

Mi már láttuk: Dior and I

A high fashion világa könnyű asszociációkra csábít bennünket: papírvékony modellekre, villogó fényekre, excentrikus celebekre és olyan ruhákra gondolunk, amelyeket egyszerűbb lenne múzeumok steril tereiben műtárgyként kiállítani, mint viselni. Ahogy a Dior and I lassan eléri csúcspontját, mindezek az elemek teljes lámpafényben fürdőznek, ám az út, amely ezekhez vezet, sokkal-sokkal izgalmasabb, mint gondolnánk.

Frederic Tchen dokumentumfilmje Raf Simons tervező első Christian Dior kollekciójának stresszel teli megszületését követi nyomon. Simons számára a divatvilág ugyan egyáltalán nem ismeretlen terület, viszont komoly terhet ró rá a tény, hogy a világhírű divatmárka 2012/2013-as őszi-téli kollekciójának megtervezésére és kivitelezésére mindössze nyolc hét áll a rendelkezésére.

A film lépésről-lépésre mutatja meg ezt az izgalmas folyamatot, kezdve azzal a mozzanattal, amikor Simonst bemutatják a párizsi Dior székházban dolgozó népes stábnak, a menedzsereknek, varrással és szabással foglalkozó stábnak és asszisztenseiknek. Láthatunk minden mozzanatot: az első rajzkoncepciók világra jövetelét, a prototípusok sokszor nem kis kreativitást igénylő összeállítását, jó pár elhibázott döntést, egészen a bemutató dekorációjának nagy meglepetést okozó virág varázslatáig.

A rendező különös figyelmet szentel Simons és stábjának bensőséges kapcsolatára. Végignézni a küzdelmet, ahogy a nagyon zárkózott tervező lavírozni igyekszik a saját elképzelései, a Dior-ház öröksége (sok archív anyaggal magát Diort is megidézik) és a 30-40 éve a háznál dolgozó, határozott és önálló elképzeléssel rendelkező veterán stábja között. Magával ragadó és lenyűgöző, sokkal emberibb, mint hittük volna erről az élére vasalt világról.

A végeredmény egy csodálatos film a divat szeretetéről, az állhatatos munka felmagasztalásáról, valami olyan bensőséges és megfoghatatlan hangulatról, amelyről képtelenség levenni a tekintetünket, épp úgy, mint egy ragyogó kreációról a kifutón.

A Dior and I (BA) című filmet francia nyelven magyar felirattal láthatod a Marie Claire Filmnapokon április 29-én 18.15 órakor, április 30-án 20.45 órakor. Különleges dokumentumfilm a Dior-házról, amely a kulisszák mögé is elkísér minket. Most először a hazai mozikban! Rendezte: Frédéric Tcheng

A fim előzetese:

A Marie Claire Filmnapok részletes programjáért kattints a képre!


Szöveg: Szabó M. Bence