Fókuszban a vokális jazz sztárjai

2016. május 05.
A világ egyik legsikeresebb énekegyüttese, a The Manhattan Transfer, Lev Tolsztoj ükunokája, Viktoria Tolstoy és a New York-i jazzélet egyik legformabontóbb énekese, José James lép fel a Müpában május 5. és 7. között a Jazztavaszon.

A kritikusok a hiphop generáció jazzénekeseként szokták aposztrofálni José Jamest, aki azt vallja, hogy minden zenét a ritmus mozgat. Ezért is áll közel hozzá a hiphop, a drum’n’bass, a soul és az R’n’B. Első magyarországi koncertjén, május 5-én a Müpában Love In A Time Of Madness című albumát fogja bemutatni. Különleges munkamódszere szerint az utóbbi időben keletkezett, elsősorban a világban tapasztalható igazságtalanságokra fókuszáló zenei anyagát osztja meg közönségével, s az ő reakcióikból szűri le, mely szerzemények kapjanak helyet a jövő évre várható CD-n.

Másnap az egyik legismertebb svéd jazzénekesnő, Viktoria Tolsztoy lép színpadra, aki gyökereiről a My Swedish Heart (2005) és My Russian Soul (2008) című albumokkal vallott. Legutóbbi, A Moment of Now című lemezén kedves popszámait ülteti jazzhullámokra. Kvartettjével ezúttal nemcsak erről az albumról válogat, hanem eddigi munkássága szélesebb keresztmetszetéből válogat. (Interjúnkat Viktoriával ITT olvashatod!)

Az idei Jazztavaszt a tízszeres Grammy-díjas The Manhattan Transfer zárja. Tim Hauser, az együttes alapítója 2014. október 16-án szívelégtelenség következtében elhunyt. A kvartett többi tagja, Cheryl Bentyne, Janis Siegel és Alan Paul új társsal, Trist Curless basszussal kiegészülve érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, és koncertjükön a kötelező slágerek, a Birdland, a Route 66, a Chanson D’Amour mellett sok-sok új a cappella darab is elhangzik majd, kifejezetten az új felállásra készült hangszerelésben.

Bővebb infó ITT!