Világsztár érkezett Szentendrére

2016. május 07.
Több éve nem fordult elő, hogy a nemzetközi kortárs képzőművészet élvonalához tartozó alkotó önálló kiállítási projektet hozzon létre Magyarországon – márpedig most Szentendrén éppen ez történik. Nemrég érkezett hazánkba a japán Chiharu Shiota, hogy megépítse Emlékeső című különleges installációját.

A neves művész sok ezer méternyi piros fonallal hálózza be a kiállítóteret, amelyre régi fémkulcsokat helyez. Az elmúlt hetekben magyar civilek gyűjtötték a kulcsokat – munkájuk eredményeképpen mintegy 22 ezer darabot használhat fel a művész. A kiállítás, melynek kurátora Gulyás Gábor, két helyszínen látható: a Szentendrei Képtárban és a vele szemközti Kmetty Múzeumban. Az előkészületek sikeresen befejeződtek, már a művek installálása zajlik. A tárlat május 13-tól látogatható.

A húsz éve Berlinben élő japán művész, Chiharu Shiota izgalmas installációval és performanszaival szerzett nemzetközi elismertséget. Kulcs a kézben című, a legutóbbi Velencei Biennále japán pavilonjában bemutatott projektjét több szaklap is az elmúlt év legjobb kiállításának választotta.

Shiota előszeretettel dolgozik fonállal és arra felfűzött, azzal összefűzött használati tárgyakkal: régi ágyak, ablakok, ruhák, cipők, bőröndök jelennek meg a fekete vagy vörös színű fonalrengetegben, melyek mindig az emlékek, az emlékezés szimbolikusan gazdag gondolatkörét idézik meg. A fonal az elmúlt évtizedben Shiota művészi védjegyévé vált: a fekete a világűr színe, a vörös pedig az „emberi belső űr”, a vér színe lett a japán művész izgalmas univerzumában.

A kiállítótereket befonó háló struktúrái természetesen az emberi viszonyrendszerekkel is mutatnak analógiákat. Shiota idén májusban Magyarországon is bemutatkozik – a Szentendrén megrendezett egyéni kiállításával. A velencei projekthez hasonlóan a Szentendei Képtárban is piros fonalak és régi kulcsok szervezik a teret. A Kmetty Múzeumban a művész kapcsolódó rajzait állítják ki.

A kiállításra szóló belépőjegyek elővételben már kaphatóak a szentendrei múzeum pénztáraiban és a Tourinform irodákban. A tárlat 2016. május 13. és október 16. között tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig a Szentendrei Képtárban és a Kmetty Múzeumban.