Csendélet – Marjai Judit kiállítása az A38 Hajón

2016. június 13.
Június 14-én az A38 Hajó kiállítóterében nyílik Marjai Judit Csendélet című fotókiállítása.

Marjai, az A38 Hajó visszatérő művésze. Nem csoda, hiszen minden egyes kiállítása egy újabb témát feszeget, újabb kihívások elé állítja a művészt és közönségét, interakcióba kerülve vele. Csendélet című kiállítása is egy teljesen más, szinte már földöntúli utazásra invitál minket. Bartók Bélához és Yoko Onohoz hasonlóan Marjai Juditot is érdeklik a mikroszkopikus világ, a nagyítón keresztüli földi élet, a fények és árnyak kölcsönhatása, a nature morte új megközelítése.

Marjai először 2006-ban állított ki az A38 Hajón, és már az első, KÁDer című kiállításának anyagával jócskán zavarba hozta közönségét. Majd második hajós kiállításán 2013-ban, a Hideg és Meztelen kiállítás középpontjában álló rendkívül kövér hölgyről készített provokatív és eredeti erejű képek bebizonyították, hogy művészete képes a legváratlanabb helyzetekben is a látszólag ellenszenvesből szimpatikust, vágyottat, nőiest, sőt, a szépség új és érvényes toposzát létrehozni.

Mostani Csendélet kiállításán viszont ismét egy hatalmas csavarral nem csak meglepi nézőit, hanem a szép egy egészen új definícióját fogalmazza meg számunkra, miközben felborulnak, új szinttel bővülnek a Csendéletről, mint bevett művészeti fogalomról kialakított hagyományos nézeteink. A kiállított művek ugyanis harmatos szirmok, kifinomult virágszövetek, sérülékeny kelyhek, hegyi kristályszerű formák és áttetsző, csipkeszerű rendszereken keresztül mutatják fel a természet elképesztő szépségeit, amelyeket Marjai egy különleges, erre a sorozatra külön kialakított fényképezési módszerrel valósított meg, hogy a szép egyszerre örök érvényű és állandóan újjászülető képességére és rendszerére, vagyis időtlenségére, másrészt kifinomultságára, s az abból eredő törékenységére és érzékenységére, azaz mulandóságára utaljon. A Mikrovilág drámái, vonzásai, a láthatatlan-látható történései elementáris erejű, mesterkéletlen képekben teremtenek újra egy, a művészet számára – ismeretlen világot.

A hatást csak fokozza, hogy az alkotások nagyméretű vásznakon kerülnek bemutatásra az A38 kiállítóterében, amelyek láttán a Dunától egy lépésre akár Monet színes vízililiomokkal ékesített varázslatos kertjében érezhetjük magunkat a varázslatos szépségű alkotások társaságában.

Marjai Judit kiállítása az A38 Kiállítótérben 2016. június 14 és július 3 között tekinthető meg.