8 óra művészet, 6 helyszín – Szentendrén is Múzeumok Éjszakája

2016. június 24.
Fergeteges programkínálattal várják a szentendreieket az idei Múzeumok Éjszakájára. A „Szentendre a képzőművészet fővárosa" gondolat jegyében június 25-én a Duna-parti városban valóban a múzeumoké és a kultúráé a főszerep: 6 kiállítóhelyen összesen több mint 10 helyszínen több tucat programon vehetünk részt.

A Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendrén június 25-én 18 órától hajnali 2 óráig programkavalkáddal várja a Múzeumok Éjszakája iránt érdeklődőket.

A Szentendrei Képtárban és a Kmetty Múzeumban látható az ezreket vonzó Chiharu Shiota Emlékeső című tárlata. Ehhez kacsolódóan a Shiota-éjen például közösségi történetíráson, gyermekprogramokon, Für Anikó estjén, Hámori Gabriella zenés-irodalmi előadásán vehetnek részt az érdeklődők, Gergye Krisztián és a szentendrei Dobkör performanszát a Fő téren láthatják, Somlai-Fischer Ádám Prezi-társalapító, majd Gulyás Gábor kurátor pedig tárlatvezetést tart az Emlékeső című kiállításon.

A Ferenczy Múzeumban Lois Viktor Megalázott embervilág című tárlata és a Pilisi gótika című kiállítás látható. Itt többek között Tundravoice-koncert, Feldméri Péter dumaszínházas előadása, Csörsz Rumen István zenés irodalmi estje és az Eszterházy Károly Főiskola Média és Design Tanszéke képanimátor szakirányú hallgatóinak filmjei várják a közönséget.

A Czóbel Múzeumban és a MűvészetMalomban gyermekprogramok és Tudósok-koncert színesíti a kínálatot, drMáriás, Vincze Ottó és Regős Anna képzőművészek pedig elfogult tárlatvezetés keretében vezetik végig a látogatókat a kiállításokon.

Pauer Gyula – Fekete párduc

A MűvészetMalomban lesz látható a négy évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas szobrászművész, Pauer Gyula Fekete párduc című műve, amely az Aranycsapat legendás kapusának állít emléket. A Grosics Gyula egykori mezének felhasználásával, bőr- és csontdarabok beépítésével létrehozott műalkotás a nagy író, Ottlik Géza klasszikus mondására reflektál, miszerint az életben a két legfontosabb dolog a foci és a művészet. A Kárpáti-gyűjtemény részét képező mű szombaton, kizárólag este hat és éjjel egy óra között lesz látható Szentendrén.