Lautrec táncolni fog Gergye Krisztián koreográfiájában

2016. szeptember 19.
Gergye Krisztián Társulata a tavalyi nagysikerű Kokoscka babája után ismét a Bridging Europe Fesztivál keretében tart bemutatót Lautrec táncolni fog címmel.

A szeptember 23-án bemutatásra kerülő előadásToulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi. Az aranykornak nevezett századforduló Párizsának ellentmondásos atmoszférája elevenedik meg egy olyan vizualitás keretében, amely Lautrec világának 21. századi posztimpressziója. A produkció egyben emlékmű, amely a halandóságra, de a lélek halhatatlanságára és a történelmen átívelő örök emberi kérdésekre világít rá.

Egyfajta forszírozott szórakoztatás, amelynek műfaji meghatározása a cabaret grotesque. Az élő zenei előadásban neves operaénekes, zenész- énekes, bábszínész és táncosok is közreműködnek majd, biztosítva a Gergyére jellemző műfaji sokszínűséget. Szereplőik olyan neves századfordulós művészeket jelenítenek meg, akik emblematikus és meghatározó karakterei voltak az 1900-as évek Montmartre-jának művészi közegében. A teljesség igénye nélkül: Aristide Bruant, Vincent Van Gogh, Mademosielle Cha-U-Kao, Chocolate, La Goulue, Valentin de Désossé, Oscar Wilde, Yvette Guilbert, és természetesen Henri de Toulouse-Lautrec.


Az összművészeti előadás, amelyet a Művészetek Palotájában láthatunk, önirónikus humorával túlmutatva a társadalomkritikán, az ember, a bohóc legmélyebb tragédiáját keresi. A szórakoztatás és a színpadi kiszolgáltatottság, a valódi szabadság és a szabadosság kontrasztájából kérdezünk rá emberi minőségünk lényegére.