Családi programok az őszi Margón

2016. október 10.
5 nap, 55 program, 35 dedikálás, rengeteg szerző és új kötet bemutatkozása mellett számos gyerekprogram is lesz október 12-16. között a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár alkalmával, a Kazincy utcai Tesla Klubban. A rendezvény összes programja, a könyvvásárt is beleértve, ingyenes.

A kortárs irodalom legjavát bemutató Margó Fesztivált idén könyvvásárral kiegészülve, a CAFe Budapest keretében, új helyszínen, a Tesla Budapestben rendezik meg. Nemcsak a felnőttekhez szól a fesztivál, hiszen az október 15-ei, 16-ai hétvégén napközben számos gyerek- és ifjúsági program is lesz a Margón, illetve olyan események, amelyek a szülőket érdekelheti, például Szily Lászlóval Till Attila beszélget új kötetéről, a Beírásról, amelyben eddigi életük legnagyobb kalandjára, a beiskolázásra és az iskolás évekre készíti fel az apákat az író, újságíró. A kisebbekhez szól a Szuper napom van! című program: Csapody Kinga és Pásztohy Panka mesékkel és közös rajzolással várja a gyerekeket szombat délelőtt. Az azonos című kiadvány tulajdonképpen egy beszélgetőkönyv: a közös olvasás és a gyönyörű illusztrációk nézegetése közben könnyebben indul el dialógus szülő és gyereke között például arról, miért is jó kipróbálni új dolgokat. Mester Kata, a BOOKR Kids Mesetár digitális könyveinek illusztrátora kézműves foglalkozást tart, Király Levente humoros, verses kutyasorolójának illusztrátora, Igor Lazin pedig rajzol a gyerekekkel.

Az interaktív foglalkozások mellett felolvasószínház is lesz, Roald Dahl Matilda című regényéből: Martinovics Dorina, Murányi Tünde, és Györgyi Anna színművészek a felnőttekkel szembeszálló, különleges, könyvmoly kislány történetét keltik életre. Az apropó pedig, hogy a szerző születésének 100. évfordulója alkalmából indította útjára a Kolibri Kiadó a Roald Dahl-életműsorozatot, amelyben megjelent A barátságos óriás (Nagy Sándor fordításában) és a Matilda (Totth Benedek új fordításában).

A Margón a gyerekek a várost is jobban megismerhetik: az idegenvezető Tittel Kinga gyerekeivel közös sétáiból inspirálódva alkotta meg a Mesélő Budapest című családi útikönyvet, amely válaszol a 7–14 évesekben leggyakrabban megfogalmazódó kérdésekre. A térképekkel, fotókkal és izgalmas várostörténeti érdekességekkel teli kötetből ízelítőt kaphatnak, akik velük tartanak a rendhagyó városi sétán a régi pesti zsidónegyedben.

A fiatalok között nemcsak olvasókat és rajzolókat, de írókat is keresnek: a Menő Könyvek kamaszszerkesztősége pályázatot hirdet, ahol a jövő nagy ifjúsági szerzőit keresik. A pályaműveket október 12-ig lehet beküldeni, a nyilvános eredményhirdetésre pedig október 16-án, vasárnap délben kerül sor a Margón.

Az őszi, idén először a Margót kísérő könyvvásár is családi program: belépő nincs, a kiadók jelentős kedvezményt adnak a friss megjelenéseikből és a karácsonyi ajándékkönyvekből.