Hamarosan indul az Art Market

2016. október 11.
Október 13-16. között Budapest ismét Európa egyik legvonzóbb kulturális célpontjává, a régió képzőművészeti fővárosává válik, hatodik alkalommal jelentkezik az Art Market Budapest, Kelet-Európa legjelentősebb művészeti vására, Magyarország legnagyobb kortárs kiállítása, hogy a budapesti Millenárison vendégül lássa immár hagyományosan több tízezres nemzetközi közönségét. Az esemény ezúttal is számos különlegességet, művészeti csemegét tartogat.

Október 13-16. között közel 100 kiállító jóvoltából több mint 500 művész több ezer alkotása tekinthető és vásárolható meg a budapesti Millenárison. Az Art Market Budapest keretében eddig bemutatkozott közel 35 ország az idén újakkal bővül, ezúttal első ízben Brazíliából, Namíbiából és Dél-Koreából is érkeznek kiállítók a vásárra, ahol egyébként valamennyi jelentős hazai kortárs galéria kiállítási standja is megtalálható lesz majd.

Nemzetközileg széles körben egyedülálló a vásár fotóművészeti szekciója, amely Art Photo Budapest néven egy teljes kiállítási csarnokot szentel a fotográfiának, ezzel erősítve Budapest pozícióját a nemzetközi fotóművészeti életben, hiszen ez Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóvására.

Szintén látványos csemegének ígérkezik a Millenáris épületei között kialakított szoborpark, amelynek ezúttal teljes kiállítási anyaga a Lengyel Szobrászati Központ gyűjteményéből érkezik Magyarországra. A szoborválogatás keretében a díszvendég, a világhírű Magdalena Abakanowicz alkotásai is láthatóak lesznek. A szoborkiállítás egyébként a vásár ezévi vendégprogramjához kapcsolódik: hiszen a vásár idén Lengyelország rendkívül színvonalas, komplex és a nemzetközi művészeti világban magasan jegyzett kortárs művészetét helyezi fókuszba. A vendégprogram különböző elemeit összefogó POLISH(ED) elnevezésű fesztivál keretében a Millenárison a szoborpark mellett hat kiállítási standon több száz négyzetméteren mutatkoznak be lengyel galériák, a vásár egy teljes napját a lengyel művészetet, annak érdekességeit és jelentőségét bemutató előadásoknak, beszélgetéseknek, performanszoknak szenteli. Mindeközben a belvárosi Deák 17 Galériában a CHIM művésznéven ismert lengyel származású, háborús felvételeivel Robert Capa barátjaként és munkatársaként világhírűvé vált fotós New Yorkból Budapestre érkező „Children of War” című kiállítása, az A38 hajó kiállítóterében pedig a neves lengyel magángyűjtő, Cezary Pieczynski fotókollekciójából összeállított különleges válogatás lesz látható.

Mindezeken felül lesznek könyvbemutatók, prezentációk, beszélgetések és találkozhatunk a hazai és nemzetközi művészeti színtér szereplőivel, köztük művészekkel, galériásokkal műgyűjtőkkel is.

Fotók: Andy Wagner