Budapestre költözik a legendás párizsi fotóstúdió

2016. október 19.
Az egyedi, időtlen portréfotóiról ismert Studio Harcourt először látogat a magyar fővárosba, hogy egy kis ízelítőt adjon lenyűgöző fekete-fehér képeiből a The Ritz-Carlton, Budapest szállodában. Az esemény előtt Pauline Roest Jonkman, a StudioHarcourt Paris Európáért felelős kereskedelmi igazgatója válaszolt kérdéseinkre.

A portréfotózás kreatív művészi eszközök terén igen korlátozott lehetőségeket nyújt. Egy beállítás, rögzített fényviszonyok, stb. Hogyan érik el, hogy a fotók mégis megmutathassanak valamit az alanyok személyiségéből?

Igen, valóban, a portréfotózás épp ezért egy különleges terület. Nálunk a Hartcourtnál, minden profi fotós egy legalább egy plusz egyéves képzésen vesz részt, hogy a lehető legtökéletesebb legyen a végeredmény.

A stúdió történelme során nagy nevek ültek a székeikben Alain Delontól Halle Berry-ig. Van valamiféle legenda, vagy pletyka arról, hogy kinek a lefotózása volt a legnehezebb, illetve, hogy kivel volt a legkellemesebb a közös munka?

Igen, számos történetünk van, de csak annyit árulhatok el, hogy végül minden fotózásunk jól végződött.

A Harcourt stúdiónál készült képek a kifinomultság és a tehetősség szimbólumai voltak a francia arisztokrácia körében. Mit gondol, miként válhat egy fénykép ilyen státusszimbólummá?

Mi egy régi múltra visszatekintő márka vagyunk – a fekete-fehér színek, a régi idők mozijának a fényei és a fotó alján lévő aláírás teszi együtt egyedivé és különlegessé a fotóinkat. Rengeteg remek fotós van a ma világon, de csak egy olyan márka, mint a Harcourt.

Természetesen státusszimbólum volta miatt egy Harcourt-nál készült fotó igen drága. Mi a különbség egy átlagos fotózás és egy Harcourt-fotózás között?

A legnagyobb különbség talán az, hogy nálunk minden egyes kép megszületése mögött egyenként húsz órányi befektetett munka van.

Manapság már nincs is szükség fényképezőgépekre: az iPhone-unkkal életünk minden egyes pillanatát rögzíthetjük. Hányan fordulnak profi fotóstúdiókhoz ezekben az időkben?

Ezt sajnos nehéz lenne megválaszolni.

Nem sokára egy ideiglenes stúdiót fognak felállítani négy napra a budapesti The Ritz-Carltonban. Hogyan tudják a Harcourt-élményt elhozni egy budapesti szállodába?

A Harcourt történelme pont ilyen ideiglenesen felállított stúdiókkal kezdődött. Október 20 és 24 között a párizsi stúdiónk pontos mását hozzuk el budapesti The Ritz-Carlton hotelbe a fényekkel és fotóssal, külön fénykezelővel és sminkessel együtt. Mindig a tökéletes Harcourt színvonalat nyújtjuk a helyi közönségnek, legyünk bárhol is a világban.

(A Ritz-Carltonban 4 napig, október 20. és 24. között lehet portréfotózásra jelentkezni A Studio Harcourt pop-up stúdiójában.)