Interjú Penélope Cruz fodrászával

2016. november 27.
Antonio Panizza mesélt a magyar Marie Claire-nek az Oscar-díjas színésznő álmairól, és más (gyakran világhírű) kuncsaftjai szeszélyeiről.

A hétvégén mutatták be Madridban a Spanyolország királynőjét. A filmről tavasszal a magyar újságolvasók is sokat hallhattak, miután nagy részét nálunk forgatták. A sajtó elsősorban azért foglalkozott a produkcióval, mert főszereplője, Penélope Cruz családjával együtt hetekig a magyar fővárosban volt. Miközben a fotósok őket kergették Budapesten, mi a stáb egy olyan tagjával ültünk le egy kávé mellett beszélgetni, aki a forgatáson talán a legközelebb kerül a filmcsillaghoz.

A Spanyolország királynőjében Penélope személyi fodrásza Antonio Panizza volt. A sztárfodrász amellett, hogy népszerű szalont vezet Spanyolországban, hosszú évek óta a spanyol és a nemzetközi mozi meghatározó figuráinak haját alakítja. Dolgozott már Pedro Almodóvarral, és készítette Jessica Lange, Demi Moore vagy Adrien Brody frizuráját is. Néhány éve elnyerte a Goya-díjat, ami hazájában a legfontosabb filmszakmai elismerés.

Antonio Panizza munka közben beszélget is híres kuncsaftjaival, sőt szereti őket fényképezni, miközben a tükör előtt ülnek. Megkérdeztük tőle, miről volt szó tavasszal, miközben Penélope frizuráját alakította.

„Sajnos kevés idő van ilyenkor beszélgetni, és mindig a filmről, a frizuráról van szó. A Spanyolország királynőjéhez komoly felkészülésre volt szükség, többször jártam például Bécsben, múzeumokban tanulmányoztam Sisi figuráját, hajviseletét. Tudtam, hogy alaposnak kell lennem, mert korábban dolgoztam már Penélope Cruzzal, és ismerem, milyen igényes. A forgatás közben ráadásul azt álmodta, hogy semmi sem fog összejönni a fodrászatban, és a filmben pocsék lesz a frizurája. De az öthetes munka után tökéletesen megnyugodott, és szerencsére gyönyörűnek látta magát. Babonából azért végig megtartotta azt a szokását, hogy mindennap elmondja: jó, rendben van, de azért tudnád te ezt jobban is… Természetes nő, imádok vele dolgozni.”

Kíváncsiak voltunk, hogy a fodrászszékben a nőkkel vagy a férfiakkal nehezebb-e a dolga. „Kétségkívül a férfiakkal. – mondta Antonio. – Egy férfi vagy sima ügy, és elfogadja az első ajánlatot, vagy végtelenül igényes, sőt macerás. A nők jobban tudják, mit akarnak, a férfiakat meg kell győzni, hogy tényleg a megfelelő frizura készül.” És vajon a saját fodrászszalonjában mit tapasztal, mit kérnek ma leggyakrabban a vendégek? „Nem tudom, miért, talán ez is az örökös fiatalság utáni sóvárgás egy hajtása, de ma mindenki magával hozza a gyerekét, és azt kéri, hogy színezzem ugyanolyanra a haját, amilyen a kicsié.”

Fernando Trueba új filmjét hazájában csillogó premieren vetítették le, és remélhetőleg Magyarországon is hamarosan láthatjuk, bár pontos időpontja még nincs a hazai bemutatónak. Az interjú azonban folytatódik: ha kíváncsi vagy, mivel idegesítette a fodrászát Penélope a tükör előtt ülve, milyen szeszélyei vannak Demi Moore-nak, vagy hogy kivel volt a munkája során Antoniónak igazán barátságos a viszonya, elolvashatod a hamarosan megjelenő, januári Marie Claire magazinban.