Vacsora a spanyolmániás olasznál

2016. április 13.
Ritkaságnak számító étterem nyílt a pesti belvárosban: a séf spanyol és olasz ízeket kombinál, nem feledkezve meg róla, hogy magyar közönségnek főz.

Megkóstoltuk a hétvégén megnyílt Tio Felipe étterem és tapas bárt néhány fogását, és meghallgattuk mellé a főszakács történetét. Mindkettő lenyűgöző volt. Kezdjük Fabrizióval, mert kreációiban ott van minden utazása és tapasztalata. A képeket Pintér Árpád készítette, a Marie Claire olvasói már többször találkozhattak a magazinban a neves gasztrofotóssal és munkáival.

Fabrizio Caldarazzo Dél-Olaszország szülötte, ismeri és szereti az ottani ízeket, különösen édesanyja házi készítésű limoncellóját, de egy spanyol éttermes, Felipe révén megismerkedik és menthetetlenül beleszeret a spanyol konyhába. Azután főz olasz és spanyol helyeken, Londonban, Barcelonában (amit nála olaszosan barcsellonának ejtünk), összesen 20 évig. Magyar felesége révén végül Budapesten köt ki, és 40. születésnapját azzal ünnepli, hogy itt nyitja meg Felipe bácsiról elnevezett saját éttermét.

Tudván, hogy a magyarok úgyis mindenhez kenyeret esznek, az asztalra elsőként a lepénykenyér, a focaccia érkezik, több változatban is, friss fűszerekkel, sópehellyel, paradicsommal. Aztán vagy mellé jöhetnek a tapasok, úgy nagyjából ezer forintos ártól. Kis spanyol kolbászka, sonka vagy épp marinált marha carpaccio pisztáciával és mustárszósszal. Finomságokkal dúsított spanyol krokett és a sós tőkehalkrém, csicseriborsós paprikás pacal és a sajtfalatok.

Ha megtaláltuk a leginkább kedvünkre való tapast, legközelebb kérhetjük nagy, egész porcióban is, így körülbelül 3 és 6 ezer forint között fizetünk majd. A fogások mellé szigorúan csak spanyol borokat kínálnak. Fabrizio szerint éppúgy, ahogy Magyarországon, Spanyolországban is jobbnál jobb borok születnek a birtokokon, a világban mégis kevésbé ismeri őket. És ha már itt tartottunk, megkérdeztük tőle, mi a véleménye a magyar konyháról. Azt felelte, hogy teljesen rendben van, és szereti.

Déli menü a tervek szerint nem lesz az étteremben, elvégre a tapasok gyorsan elkészülnek és ha kevés időnk van, akkor akár gyorsan fogyaszthatók is. De az ellenkezője is igaz: a tapas meghozza az étvágyat, az egyik intenzív íz után kíváncsiak leszünk a másikra, bármeddig el lehet mellettük üldögélni és beszélgetni, miközben újabb adagokat rendelünk.

Tio Felipe, Budapest, V. kerület, Nagysándor József utca 1., facebook.com/tiofelipebudapest