Festővászonra költöztek a kórházi folyosók

2016. november 29.
Soós Kata a kiüresedett, magára hagyott – elsősorban – közösségi terek rendíthetetlen ábrázolója. Legújabb kiállításának címe Felületi kezelés. Az alkotó ezúttal a kórházi környezetet, a betegségek koncentrált színterét járja körül.

Soós Kata látszólag a tárgyak felületére koncentrál, de a befogadót a többrétű jelentésrétegek felfejtésére készteti. A kórház, az ellentétes céllal létrehozott – nem a megtartás, hanem az elveszejtés a szándéka – börtönhöz hasonlóan a hatalomgyakorlás és a kiszolgáltatottság szimbolikus tere. Az atyáskodó, gyámkodó légkör, a szigorú egészségügyi rendszabályok, a pénztelenség kevés alkotói szabadságot biztosítanak a kórházi lakberendezőknek.

Milyen környezet nyugtathatja meg leginkább a zaklatott testi- és lelkiállapotú betegeket? Számtalan tudományos kutatás állítja, hogy a természetet megidéző miliő, a kék vagy zöld színek Xanaxként hatnak a szenvedőkre. Az ápoltaknak még a fájdalomküszöbük is jelentősen megnő, ha egy nyugalmas tájképre függeszthetik két beöntés között a tekintetüket. A fehér plasztik székeken és törpepálma dzsungelekben nyúlik az idő. Évtizedek óta ugyanúgy és ugyanitt. Ismétlődnek a mozdulatok, kimerevedik a makro-, és ismétlődik a mikroidő. Kata festményén a nővér csak egy pillanattal ezelőtt indult el bekötni az infúziót. Ma az utolsót. Az ételautomata előtt két perc múlva tétován megáll majd valaki. Müzli vagy sportszelet? Inkább csak ásványvíz, azt biztosan szabad – suhan át a gondolat. Máma már nem hasad tovább.

(Szerző: Bódis Enikő)

Megnyitó: 2016. november 29., 8 óra

Helyszín: A38 Kiállítóterme

Megnyitja: Unoka Zsolt pszichiáter

Zene: Komjáti Áron & Soós Márton

Weboldal: katasoos.com