Színháztörténeti ikon a Trafóban

2016. december 13.
December 14. és 16. között a legendás rendező, Peter Brook Csatamező című előadása érkezik a Trafóba.

Peter Brook a 20. század egyik legnagyobb hatású rendezője a Trafóba látogat Csatamező (Battlefield) című előadásával december 14. és 16, között. Brook átformálta a műfajt: színházi rendezései, filmjei, színházelméleti írásai az egész világon ismertek és elismertek. A Budapestre érkező produkció a hindu eposz, a Mahabharata csatajelenete utáni pillanatát merevíti ki 70 percben. Az előadás előzménye egy harminc évvel ezelőtti, kilenc órás előadás, amely az egész történetet színre vitte.

Peter Brook azzal hozott újdonságot majd hét évtizeddel ezelőtt, hogy szakított a hagyománnyal, lecsupaszította színpadot, egyszerű, letisztult világot teremtett előadásaiban. A Trafóban is megelevenedő csatamezején sem jelennek meg halott testek vagy fegyverek; a pusztítás és az események húsbavágó komolysága mégis megkérdőjelezhetetlen. A produkció korokon és kultúrákon ível át, s olyan gyöngyszemmé válik, ami örökké aktuális – akárcsak a Mahabharata.

Brook Angliában kezdte munkásságát, volt a Royal Shakespeare Company rendezője, Iránban helyi művészekkel fogott kísérletezésbe, 1971 óta Párizsban él. Rendezett színházat, operát, filmet, írt tanulmányt, esszét. A szanszkrit legenda egészét adaptáló eredeti előadást, a Mahabharatat tíz éven át tartó intenzív munka előzte meg. A produkció valóban nemzetközi volt, hiszen indiai és japán szereplő is gyarapította az előadók sorát.

A három évtizede készült előadás nemcsak az egyedi stílussal váltott ki nagy figyelmet és sikert, de azzal is, hogy a hindu kultúra alapművét csatornázta be az európai gondolkodásba.

Az új produkció az előzőhöz hasonlóan nemzetközi, Toshi Tsuchitori japán zeneszerző élő játéka teremt benne egyedülálló atmoszférát, belga, francia, afrikai, angol színészek lépnek színpadra. Az adaptálásban és a rendezésben pedig Jean-Claude Carrière és Marie-Hélène Estienne francia alkotók voltak Brook segítségére.

A színháztörténeti ikon nem most látogat először Magyarországra, a 70-es években és 2009-ben járt Budapesten. Nemcsak előadásait tekinthette meg a közönség, de workshopot is tartott a szakma hazai képviselőinek. Azóta kétszer járt Magyarországon Brook, és mutatta meg, milyen a lecsupaszított színház világa.