Regények inspirálta menük – a Könyvbárban jártunk

2017. március 01.
A Könyvbár izgalmas gasztronómiai kalandra vállalkozott, amikor megnyitotta kapuit. Olyan irodalmi remekeket kínál az ebédünk mellé, mint a Harry Potter, az Amerikai psycho, a Charlie és a csokigyár vagy a Gyilkosság az Orient expresszen.

A Gozsdu Udvar nyüzsgő forgatagától nem messze, a Dob utca 45. az irodalom és a gasztronómia elkötelezett rajongóit innovatív élménnyel várja. A Könyvbár csapata hétről hétre regények inspirálta menüsorokat alkot. Alkot – ez a legkifejezőbb szó, hiszen ételeik minden érzékünket értő befogadásra késztetik. Az étterem a bölcsészlakások életérzését kelti, falait padlótól plafonig könyvespolcok borítják, tele a legnagyobb klasszikusokkal és bestsellerekkel. A steril könyvtári hangulatot a puha fények és a közvetlen kiszolgálás ellensúlyozza.

A Könyvbárt Béky Ildikó és Szalay Gábor, az étterem házigazdái álmodták meg, akik kedvenc könyveik hangulatát szerették volna visszaadni ízek, illatok és színek formájában. Az ötletet a Restaurant Day adta, amelynek keretén belül bárki nyithat éttermet egy napra a saját lakásában tematikus vacsorával. Ildikó és Gábor Harry Potter menüje olyan nagy sikert aratott, hogy úgy döntöttek, nagyobb közönség elé viszik ötleteiket, éttermet nyitottak, hogy még több regényt főzhessenek meg. A menüsorok kéthetente váltják egymást, amit hosszas – akár több heti vagy havi – ötletelés előz meg. Terítékre került már a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei, az Alkonyat, a Micimackó, A szürke ötven árnyalata és számos más könyvsiker is.

Mi az Agatha Christie hetet próbáltuk ki, a menüt A gyilkosság az Orient expresszen című regény ihlette, ezért az étlapon olyan fogások szerepelnek, mint az Első bizonyíték, A gyilkos kés vagy maga a bajszos kis belga, Poirot. A Könyvbár csapata titkos ételsorral kínál minket, és a lelkünkre kötik, hogy ne meséljünk róla senkinek, ami szinte teljesíthetetlen feladatnak tűnik, hiszen pont azért érkeztünk

Az ízélményről azonban beszámolhatunk… A Könyvbárban enni olyan, mint végigolvasni egy jó regényt. A színek és ízek változatossága minden falattal újabb történetet mesél el, a sós és az édes, a habkönnyű és a ropogós találkozása a nagy klasszikusok értelmezéséhez hasonló. Még órákkal az ebéd után is a meglepő ízpárosítások hatása alatt vagyunk… .

Azoknak ajánljuk, akik nem érik be a megszokott ízekkel, akik nyitottak a kulináris kalandokra, és akik pont olyan szenvedéllyel falják a könyveket, mint a finom ételeket.