Mi már láttuk: a Senkiföldje színházi közvetítést az Urániában

2017. augusztus 18.
A Broadway sikerek után Ian McKellen és Patrick Stewart kettősét a londoni Wyndham Színház deszkáin láthatjuk újra a Senkiföldje című darabban. A színházi előadást a National Theatre Live közvetítette az Urániában.

A brit színház szerelmeseit szólítják meg a National Theatre Live közvetítései, akik a világ minden tájára elviszik a West End legjobb darabjait. Budapesten az Urániában követhetjük nyomon London alakuló színházi életét. Ezúttal Harold Pinter Senkiföldje című darabja került a filmvászonra.

Hirst (Patrick Stewart) és Spoon (Ian McKellen), a két öreg író sok év után először találkozik egy hampsteadi pubban, az iszogatást Hirst közeli otthonában folytatják. Ahogy fogy a bárszekrény tartalma, úgy derül fény egyre több dologra a két férfi múltjából, beszélgetésük hatalmi játszmává alakul. Ködös kapcsolatukat és helyzetüket a házban dolgozó két férfi, Briggs (Owen Teale) és Foster (Damien Molony) megjelenése teszi még kuszábbá és rejtélyesebbé.

Harold Pinter darabja homályos és összetett történet az öregkorról, emlékezetről és halálról, egyszerre telítve drámával és humorral. Sean Marthias rendező szerint a Senkiföldje okkal értelmezhető nehezen, ugyanis Pinter inkább kérdéseket szeretett volna megfogalmazni, semmint kész válaszokat tárni a közönség elé.

A darabot Ian McKellen (X-Men, A Gyűrűk Ura) és Patrick Stewart (X-Men, Star Trek) összhangja teszi felejthetetlenné. Ian McKellen a csacsogó, potyaleső Spoonként a Senkiföldje humorforrása, akinek tökéletes ellenpontja az emlékei után kutató, melankolikus Hirstöt játszó Patrick Stewart.

Bár az Uránia felvételről és nem élőben vetítette a Senkiföldjét, így is felejthetetlen élmény színházi környezetben látni két vita felett álló tehetséget egyenesen a West Endről lenyűgöző rendezéssel, egy groteszk darabban, amit éppen olyan absztrakt, mint filmvászonról nézni egy színdarabot.

Szerző: Fejes Réka