Hová tűnik a gyermeki kreativitásunk – premier a Trafóban

2017. szeptember 22.
Valószínűleg mindannyian sokszor feltettük már magunkban a kérdést: mindenképpen szükségszerű, hogy felnőttként lemondjunk gyermekkorunk játékosságáról? És ha nem, hogyan tudjuk magunkat és gyerekeinket támogatni a kreativitás megőrzésében?

A Tünet Együttes évadnyitó ünnepségén Szabó Réka, a társulat művészeti vezetője és Berg Judit, József Attila-díjas író, a Rumini gyerekkönyvek szerzője osztja meg tapasztalatait a nagyérdeművel.

Szeptember 25-én este a Trafó színpadát a real-time videó, tánc és zene házasságából született Az éjszaka csodái című darab fogja uralni. A Tünet Együttes több mint két éve teltházzal futó előadását Weöres Sándor címadó verse inspirálta, amely szabad, csapongó, szabálytalan, akárcsak a gyermeki képzelet. Egy este erejéig ez a spontaneitás és játékosság összeforr Berg Judit mesevilágával: az előadás után az írónő Szabó Rékával beszélget alkotói motivációról és válságról, avagy a gyermeki kreativitás megőrzéséről – ha kell, tűzön, vízen át.

A rendhagyó évadnyitón többek között szó lesz arról, hogyan lehet egy művészeti alkotás egyszerre elgondolkodtató, drámai, gyermekien felszabadult és felszabadító. Milyen nyelven szóljunk a fiatal generációhoz annak érdekében, hogy megismerjék saját kreatív hangjukat, és mi, felnőttek, hogyan tudjuk előhívni magunkban gyermekkorunk játékosságát? Majd végül, de nem utolsósorban megtudhatjuk, hogy mit tartogat a színház szerelmeseinek a Tünet Együttes a legújabb évadban, és mire számíthatnak a Lengemesék – Rumini rajongók az olvasásért kiáltó hideg téli napokra.

Az éjszaka csodái című előadás szeptember 25-én 19.00 órakor kezdődik a Trafóban. A beszélgetésre a darab után kerül sor, a Trafó kávézójában 20:15-től.

Fotók: Mészáros Csaba