Mi már olvastuk: André Aciman – Szólíts a neveden

2018. február 23.

Az első mondatok: “-Később! – Ez a szó, ez a hang, ez a stílus. Életemben nem hallottam még, hogy valaki így köszönjön el.”

A történet: Az olasz riviérán egy kamasz fiú és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul és mindent elsöprően egymásba szeret. A vonzalom, amelynek következményeivel egyelőre képtelenek szembenézni, felkészületlenül éri őket. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek a saját érzéseikkel, egyszerre tartva környezetüktől és saját maguktól. Vakmerően igyekeznek elérni azt, amiről sejtik, talán soha többé nem adatik meg nekik: a két ember közötti legteljesebb egységet. André Aciman nemcsak a fiatal Elio, és a nála hét évvel idősebb Oliver szerelméről ír. A Szólíts a neveden önmagunkról szól, a vágyainkról, az igazi valónk felismeréséről és arról a bizonyos, felejthetetlen és beteljesületlen kamaszkori szerelemről.

Az erőssége: A szerző olyan érzékletesen adja át az Elioban végbemenő felismerést, a csapongó érzelmeket és a mindig felsejlő reményt, hogy az olvasó is újraéli elmúlt szerelmeinek minden gyönyörét és bánatát.

A szerzőről: Aciman egyiptomi születésű olasz-amerikai regényíró, több kötet szerzője. A Szólíts a neveden című művét Lambda Irodalmi Díjjal jutalmazták.

Hol, mikor olvasd: Ha elszöknél a hideg tél elől, kuckózz be egy meleg pokróccal és egy csésze teával a kanapéra, és repülj Elioval a forró, olasz nyárba vagy az emlékeidbe nosztalgiázni.

A regény alapján készült három Oscar-jelölést begyűjtő film Luca Guadagnino rendezésében, Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével, James Ivory forgatókönyvéből már látható a magyar mozikban. (InterCom)